Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії вже оформляють по-новому: куди звернутися, щоб отримати пільгу

Пояснюємо, як відбувається оформлення субсидії для оплати комуналки з початку зими

Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили, як отримати субсидії

Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня кожен, хто потребує підтримки для оплати житлово-комунальних послуг, може звернутися за субсидією не лише до ЦНАПів та уповноважених осіб виконавчих органів територіальних громад, а й до Пенсійного Фонду України.

Про це повідомили у пресслужбі Мінсоцполітики.

У Міністерстві пояснили, що передача функції виплати субсидій ПФУ дозволяє оптимізувати процеси виплат, зробити їх більш прозорими, та ефективніше адмініструвати. При цьому українці отримуватимуть виплати зручним способом та в повному обсязі.

Куди звертатися, щоб оформити субсидії

Кожен, хто потребує підтримки вперше, має подати заяву та декларацію за встановленими формами одним із наступних способів:

  • до ЦНАПу або уповноважених осіб виконавчих органів територіальних громад;
  • з 1 грудня – також до сервісного центру Пенсійного фонду України, або через вебпортал чи мобільний додаток Пенсійного фонду України;
  • в електронній формі через Портал "Дія".

При цьому українцям нагадали, що з початку повномасштабного вторгнення РФ питання щодо призначення житлової субсидії на наступний період (з травня 2022 року по квітень 2023 року включно) можуть розглядатися без звернень громадян. Це стосується тих українців, які отримували субсидії в опалювальному сезоні 2021-2022 років.

Що змінилося з 1 грудня

Функції призначення та виплати субсидій українцям передали Пенсійному Фонду. Відділення ПФУ працюють за екстериторіальним принципом, що робить процес звернень ще зручнішим, аналогічно тому, як це передбачено для звернень з пенсійних питань.

Пенсійний Фонд протягом осені 2022 року забезпечував виплату субсидій в рамках першого етапу передачі функцій їх надання від органів соціального захисту населення.

Наразі ПФУ розпочав другий етап – приймання громадян та розгляд їхніх звернень з означених питань.

А вже з січня 2023 року призначення, нарахування і виплату житлових субсидій та пільг здійснюватимуть органи ПФУ.

Раніше ми пояснювали, як тепер визначають склад домогосподарства для призначення субсидій. Також ми розповідали, кому не скасують субсидію через борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.