Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії призначатимуть ще одній категорії українців – кому та які умови

Раніше субсидії на оплату комунальних послуг не призначалися всьому домогосподарству, а не тільки окремим його мешканцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці будуть отримувати субсидію, якщо родич перебуває за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Напередодні опалювального сезону постає питання про належні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. РРРаніше існували обмеження, які не дозволяли надавати допомогу деяким сім’ям.

Про зміни у критеріях розповів заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко, передає "Соціально-інформаційна платформа".

Кому тепер дозволені субсидії

Зміни стосуються сімей, у яких один або кілька членів виїхали в іншу країну. Домогосподарствам повністю відмовляли у допомозі, якщо громадяни знаходилися за кордоном сукупно понад 60 днів. Були винятки, наприклад, поважна причина переїзду. До таких відносяться відрядження по роботі, лікування, навчання, догляд за дитиною до 3 років.

Але, як уточнив Віталій Музиченко під час інтрев’ю в ефірі національного телемарафону, критерії оновили. Відтепер державна допомога на оплату комунальних послуг буде призначатися родинам, навіть якщо хтось з близьких перетнув кордон.

Адже українці виїжджають далеко не завжди за власним бажанням, а через війну, в пошуках безпеки та спокою. Тож несправедливо позбавляти їхні сім’ї державної підтримки, особливо на фоні дорожчання всіх товарів і послуг.

"Ми розуміємо, що значна частина наших громадян не з власної волі перебувають там, рятуючи своє життя та здоров’я. Передбачено, що таким домогосподарствам, в яких окремі члени за кордоном, у цей період субсидія нараховується", – повідомив чиновник.

Які умови нарахування

Не все так позитивно, як здається. Субсидія справді буде нарахована, але не всім членам родини. Від загальної кількості осіб віднімуть соціальні норми споживання за тих, кого наразі немає в Україні. Тобто, допомога призначатиметься на менший обсяг витрат, без урахування відсутнього родича.

Зауважимо, що право на оформлення субсидії також недоступно громадянам, які працюють неофіційно. Якщо подібне буде встановлено в судовому порядку, то людина втратить можливість державної допомоги терміном на два роки.

З іншого боку, відтепер здійснювати оплату житлово-комунальних послуг легше зареєстрованим безробітним. Питання регулює Постанова Кабінету Міністрів №1041 від 16 вересня 2022 року "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України".

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли у столиці розпочнеться опалювальний сезон. Також ми повідомляли, чому українцям не варто розраховувати на обігрівачі.

Більше новин про допомогу українцям під час війни читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.