Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії на оплату коммуналки — як розраховують та кому можуть скасувати виплати

Розбиралися, про які тонкощі нарахування допомоги від держави на оплату комуналки варто знати та як подати заяву на отримання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У субсидії можуть відмовити через борги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У липні громадяни вже отримали перші платіжки за електроенергію за новими тарифами. Аби вразливим категоріям було легше оплачувати квитанції, держава продовжує призначати житлові субсидії.

В YASNO розповіли, хто може претендувати на отримання субсидії, як вона розраховується та куди звертатися для її призначення.

Відомо, що у 2023 році на субсидії виділили 38 млрд грн, які, за попередніми прогнозами, отримають 3,7 млн сімей.

Яка родина отримає субсидію

Допомога на оплату комуналки буде надана родині, якщо вона сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов'язковий платіж. Він розраховується:

  • індивідуально для кожної сім'ї;
  • залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу;
  • також мають значення майновий стан домогосподарства та норми споживання.

При призначенні субсидії враховуються доходи усіх осіб, які зареєстровані та/або задекларовані у житловому приміщенні (для орендарів та внутрішньо переміщених осіб – доходи осіб, які фактично проживають). Якщо члени родини, які зареєстровані, але не проживають у будинку (в т.ч. виїхали за кордон) поінформують про це або нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце проживання, тоді їх дохід не буде враховуватися.

Крім того, за оновленим законодавством більше не береться до уваги наявність автівки у прийомних, багатодітних сім'ях та родинах, де є особа з інвалідністю. Це розширює перелік домогосподарств, які можуть отримати субсидію.

Як розраховується розмір субсидії

Розмір субсидії – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг та обов'язковим платежем. Своєю чергою, щоб визначити обов'язковий платіж, необхідно помножити середньомісячний сукупний дохід домогосподарства на обов'язковий відсоток платежу.

Обов'язковий відсоток платежу також обчислюється за формулою:

  • спочатку середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів родини й таким чином визначають дохід на одну особу;
  • потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 1.01.2023р. він становить 2 589 грн;
  • отриманий результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії);
  • потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги).

Інформацію про стан та розмір призначеної субсидії можна перевірити в Єдиному державному реєстрі отримувачів субсидій Мінсоцполітики або дізнатися в кабінеті отримувача житлової субсидії на сайті Пенсійного фонду України.

Куди звертатися для призначення субсидії

Крім основного механізму подання документів для призначення субсидії, урядом також запроваджено експериментальний проєкт спрощеного звернення. Заявник може подати максимально спрощене звернення, а заяву і декларацію за нього заповнює Пенсійний фонд України на підставі інформації зібраної з офіційних реєстрів.

Подати заяву для призначення субсидії або спрощене звернення можна:

  • поштою або особисто в одному з сервісних центрів Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • через портал електронних послуг або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал "Дія";
  • у центрі надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Чи можуть відмовити у субсидії, якщо є борг за комунальні послуги

Обов'язковою умовою отримання житлової субсидії є своєчасна оплата за електроенергію та інші комунальні послуги. Відмовити у субсидії можуть за наявності простроченої заборгованості за понад три місяці на суму понад 680 грн (40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Раніше ми повідомляли, кому з пенсіонерів влітку можуть зменшити суму субсидій. Також ми писали, чи мають право неповнолітні українці на отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.