Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії влітку 2023 – кому з пенсіонерів можуть зменшити суму виплат

Попри дорожчання комунальних послуг, сума субсидій деяких пенсіонерів могла зменшитися

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким пенсіонерам можуть зменшити субсидії

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влітку деякі пенсіонери можуть зіткнутися зі зменшенням розміру житлової субсидії. Для цього існує кілька підстав, зокрема закінчення опалювального сезону та індексація пенсійних виплат.

Про це розповіла начальниця ГУ ПФУ у Вінницькій області Олена Корчака в ефірі "ВІТА ТБ".

Вона зауважила, що громадянам України можуть нарахувати менші суми субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у зв’язку із завершенням опалювального сезону. Цей період триває з 1 травня по 30 вересня, а потім державна допомога знову зросте, враховуючи витрати споживачів на енергоресурси.

Інша причина зменшення виплат – індексація пенсійного забезпечення в березні та липні. Оскільки декому підняли пенсії, це вплинуло на доходи, з яких вираховують суму допомоги на комуналку.

"Кожна субсидія розраховується індивідуально, залежить від витрат і доходів, які отримують члени домогосподарства. Враховуючи, що пенсійна виплата зросла, відповідним чином розмір субсидії міг змінитися, або взагалі дорівнювати нулю", – зауважила Олена Корчака.

В яких випадках можуть нарахувати нульову субсидію

Субсидія залежить від наявності різниці між сумою обов’язкового платежу для споживача та розміром оплати за житлово-комунальні послуги. Цей платіж вираховують індивідуально для кожного домогосподарства за спеціальною формулою, де головні змінні – сукупний дохід всіх членів родини.

Виходить, якщо в результаті підрахунку різниця матиме нульове або від’ємне значення, то субсидія дорівнюватиме 0,00 грн. Це можливо з огляду на збільшення доходів, як от пенсійного забезпечення.

Кому підвищили пенсії у 2023 році

Індексація торкнулася близько 10,5 мільйона українців. Мінімально виплати збільшили на 100 грн, максимально – на 1 500 грн. Мова про такі категорії пенсіонерів:

  • особи, які отримують кошти згідно із Законом № 1058;
  • українці, яким належать збільшені виплати через підвищення фіксованого розміру мінімальних пенсій;
  • пенсіонери силових відомств;
  • особи, які мають пенсію по інвалідності.

Водночас з 1 липня проіндексують виплати ще для майже 300 тисяч представників деяких професій з огляду на збільшення страхового стажу. Йдеться про науковців, державних службовців і працівників органів місцевого самоврядування. За словами міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович, середній розмір індексації становитиме 400-700 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям зменшать розмір субсидії у 2023 році та розповідав, кого торкнуться зміни та чому. Також ми повідомляли, чи отримують допомогу на оплату житлово-комунальних послуг мешканці окупованих територій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.