Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії може не вистачити? Після яких показників лічильника доведеться платити з гаманця

Якщо людина перевищує встановлені норми споживання, то за них доводиться платити самостійно

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Норми споживання комуналки в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право на оформлення житлово-комунальних субсидій, тобто допомогу від держави на оплату електроенергії, газу та води. Гроші виплачують в межах норми споживання на особу.

Деталі повідомляють у Міністерстві соціальної політики.

Якщо за місяць перевищено середні норми споживання, то на них субсидія не розповсюджується. Доплачувати за додаткові кубометри газу, літри води чи кіловати електрики українцям доведеться зі свого гаманця. Як підрахували у Міністерстві, на одну людину вистачає близько 2 000 грн для покриття комунальних платежів в опалювальний сезон.

Показники затверджені Постановою Кабінету Міністрів від 6 серпня 2014 року № 409 (зі змінами) "Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування". В Україні діють наступні норми споживання.

Субсидія на газ — залежить від кількості побутових приладів в оселі та способів опалення:

  • для газової плити – 3,3 куб. м на особу;
  • для газової плити, яка використовується для підігріву води – 5,4 куб. м;
  • для газової плити й водонагрівача – 10,5 куб. м;
  • газовий котел для опалення оселі – 4 куб. м на один квадратний метр площі (додається коригувальний коефіцієнт з огляду на погодні умови в опалювальний сезон).

Субсидія на водопостачання:

  • лише на холодну воду за наявністю окремого гарячого постачання – 2 куб. м на людину;
  • на холодну воду за відсутності гарячого постачання – 3,6 куб. м;
  • на гарячу воду окремо – 1,6 куб. м;
  • на водовідведення – 3,6 куб. м.

Субсидія на електроенергію: 100 кВт-год на сім'ю з однієї особи з додатковою нормою 30 кВт-год на кожного наступного члена родини (не може перевищувати 220 кВт-год).

Субсидія на утримання житла: 35,22 кв. м на сім’ю з однієї людини з додатковою нормою 13,65 кв. м на інших членів родини. Для непрацездатних осіб без роботи, які мешкають самі, обсяги споживання збільшені на 30%.

Українцям можуть скасувати виплати

У Пенсійному фонді повідомили, що бувають випадки, коли субсидію можуть скасувати. Це відбувається, якщо громадяни надали неправдиву інформацію або протягом 30 календарних днів не повідомили державні органи про зміну в умовах, які впливають на призначення допомоги.

Зокрема йдеться про зміну складу зареєстрованих осіб, які живуть в будинку, зміну переліку отриманих послуг чи умов їх надання, покупку вартістю понад 50 000 грн, набуття права власності на транспортні засоби чи житлові приміщення, купівлю готівкової чи безготівкової іноземної валюти на суму більш як 50 000 грн, відкриття депозитного банківського рахунку на суму, яка перевищує 100 000 грн тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці не можуть оформити субсидії у 2023 році. Також ми повідомляли, що механізм виплат субсидій змінився.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.