Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки платитимемо за воду у вересні – у кого найвищі тарифи

В Україні суттєво різняться тарифи на водопостачання та водовідведення у різних регіонах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі водоканали встановили захмарні тарифи за свої послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні тарифи на воду не підвищували вже понад рік. Востаннє споживачів засмучували подорожчання ще у перший місяць 2022 року, тобто ще до початку повномасштабної війни. Але декому з українців не стає легше від того, що тарифи на водопостачання та водовідведення залишаються на стабільному рівні. Усе тому, що місцеві водоканали можуть самостійно регулювати свої тарифи. І деякі підприємства встановлюють захмарні суми.

Як свідчать дані Мінфіну, загальна сума за користування послугами деяких водоканалів місцями перевищує 65 гривень за кубічний метр.

Де в Україні найвищі тарифи на воду

Клієнти одразу трьох водоканалів країни сплачують понад 50 гривень за кубічний метр води. Так, наприклад, у Дніпропетровській області споживачі, які користуються послугами КП "Павлоградське ВУВКГ", сплачують:

  • за водопостачання – 39,42 гривні;
  • за водовідведення – 14,24 гривні.

Тобто, у загальному місцеві жителі за використаний кубічний метр води сплачують 53,664 гривні.

Ще одне місто, де тарифи на воду зовсім не з дешевих – Запоріжжя. За водопостачання містяни платять 25,044 гривень за кубометр, а за водовідведення ще більше – 40,512 за куб. Отже, платіжки споживачам надсилають із розрахунком 65,556 грн за кубічний метр води.

Серед лідерів з найдорожчою водою опинилося також місто Умань, де комунальне підприємство "Уманьводоканал" кубічний метр води оцінило:

  • 34,164 гривні – водопостачання;
  • 23,340 гривні – водовідведення;
  • 57,504 гривні – разом.

Чи можна не сплачувати рахунки за комуналку

Звісно, війна серйозно похитнула фінансові можливості багатьох українців, однак ігнорувати платіжки за комунальні послуги усе ж не варто. Як пояснив адвокат Ростислав Кравець, КП навіть у такий складний для країни час ніхто не забороняє скаржитися до суду на злісних боржників.

"Якщо є наявний борг, який не сплачується, а лише накопичується, то комунальні підприємства можуть запросто звернутися до суду", – сказав він.

У такому випадку основну суму боргу зі споживання можуть стягнути за допомогою відкритого виконавчого провадження. При чому спочатку споживача проситимуть погасити борг, але якщо він не захоче розв'язувати проблему мирно, тоді є два варіанти розвитку подій:

  • арешт рахунків боржника;
  • конфіскація нерухомого майна.

"Якщо стягувати заборгованість коштом нерухомості, то сума такого боргу має становити не менше 20 мінімальних заробітних плат (134 000 гривень). Якщо сума заборгованості менше, то стягувати її коштом нерухомості виконавчі служби не можуть", – зауважив Ростислав Кравець.

Він також додав, що якщо у споживача є лише одне житло, тоді під арештом опиняться банківські рахунки боржника, або йому обмежать можливість користуватися власними коштами допоки він не закриє борг.

Раніше ми розповідали, скільки українці платитимуть за газ у вересні. Також ми писали, коли, ймовірно, відбудеться підвищення тарифів на усі комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.