Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розмір виплат суттєво зріс: як отримати державну допомогу на опалювальний сезон

Розповідаємо, як отримати пільги та субсидії на придбання пічного палива під час опалювального сезону в Україні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Субсидії та пільги на тверде паливо суттєво збільшились

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд України робить все можливе, щоб всі українці пройшли опалювальний сезон максимально комфортно та без суттєвих труднощів. Саме тому Кабінет Міністрів значно підвищить допомогу на опалювальний сезон громадянам, які цього потребують.

Про те, як отримати субсидію та пільгу на пічне паливо, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Розмір грошової компенсації на придбання дров та вугілля для українців було переглянуто та суттєво збільшено в цьому році. Суму виплати врегульовано Постановою № 1173 КМУ "Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання додаткової підтримки населенню на придбання твердого пічного побутового палива у 2023-2024 роках". Даний проєкт створено спільно з УВКБ ООН, яка буде покривати частину цих витрат.

Для визначення розміру субсидій та пільг на тверде побутове паливо цьогоріч українцям не потрібно окремо звертатись до Пенсійного фонду. Виплати будуть нараховані автоматично, якщо родина вже отримує субсидію на купівлю пічного палива або має пільгу на житлово-комунальні послуги.

Однак для того, щоб отримати виплату, українцям потрібно дати згоду ПФУ на передачу особистих даних міжнародним партнерам. Для цього можна:

  • звернутись особисто до філії ПФУ;
  • відповісти на смс-повідомлення, яке надійде на телефон;
  • надати згоду через електронний кабінет ПФУ.

Громадянам, яким субсидія чи пільга призначені не були, але вони потребують їх — потрібно звернутись з заявою про надання відповідної допомоги до Пенсійного фонду України.

Який розмір субсидій та пільг на пічне паливо передбачено на цей опалювальний сезон

На зимовий сезон 2023-2024 років, нормативи опалення зростуть приблизно в 4 рази. Згідно з ухваленим рішенням КМУ, для надання субсидії вони становитимуть:

  • на дрова – 7,41 тонни;
  • на вугілля – 2,23 тонни.

Норматив опалення для призначення пільги в цьому сезоні складатиме:

  • на дрова – 6,22 тонни;
  • на вугілля – 1,87 тонни.

Розмір допомоги на купівлю твердого палива розраховується індивідуально для кожної родини виходячи з доходів домогосподарства. Враховуючи зростання цін на дрова та вугілля, уряд подбав про те, щоб житлові пільги та субсидії покривали більшу частину витрат на придбання твердого палива.

Раніше ми писали, чи надають житлові субсидії українцям, які придбали нове житло після продажу попереднього, а також яку державну допомогу можуть отримати вдови військовослужбовців в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.