Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прості закони фізики. Як не спалити квартиру через перевантаження електромереж

Не треба бути електриком, щоб зрозуміти головні правила використання електроприборів у приміщенні

Колаж: Pro Гроші

Встановлення автоматів більшої потужності може спричинити пожежу

Колаж: Pro Гроші

Для того щоб уберегти свої квартири від пожежі через перевантаження електричних мереж, потрібно розуміти можливості споживання електроенергії.

Про це нагадала очільниця управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації Віра Радченко в Facebook.

Вона пояснила, якщо від забудовника у вас автомат на 32 Ампер, то ви можете споживати максимум 7 кВт/год (якщо у ньому одна фаза) та 21 кВт – якщо він трифазний.

За словами чиновниці, якщо громадяни спробують встановити автомат більшої потужності, наприклад, 63 Ампер, то однофазний автомат дозволить споживати 13,9 кВт/годину, трифазний відповідно 41,4 кВт/годину. Однак у такому разі з'явиться небезпека виникнення пожежі.

"Проводи, які йдуть від автомата до квартири, розраховані на 7 кВт на фазу. Вони можуть згоріти. Якщо таких людей у ​​будинку буде багато, то проводи загальнобудинкових комунікацій, розраховані на 7 кВт на квартиру, можуть не просто згоріти, а спалахнути. Відповідно, це пожежа в будинку", – пояснила Радченко.

Вона також закликала киян не ризикувати, намагаючись обдурити закони фізики, та перевірити свої автомати.

Для цього Радченко опублікувала спрощену схему для новобудов з електроплитами, що дає уявлення того, на що варто звернути увагу. За допомогою таблиці українці можуть спрогнозувати результати навантаження на квартирну електромережу в різних режимах користування пристроями.

"Якщо у вас включені бойлер і обігрівач, а потім ви включили праску, і через 30 секунд вибило автомат або пробки, то нічого дивного немає. Звертаємось до таблиці", – написав в коментарях голова ОСББ "Ювілейний" Юрій Терещенко.

Він також пояснив, скільки електроенергії споживає кожний із приладів, який зазвичай є у більшості квартир:

  • електроплита (2-6 кВт);
  • електродуховка (3 кВт);
  • бойлер (1,5-2 кВт);
  • електрообігрівач (2 кВт);
  • праска (2 кВт);
  • електрочайник (2 кВт);
  • пилосос (2 кВт);
  • фен/плойка (1,5-2 кВт);
  • мікрохвильова піч (1 кВт);
  • мультиварка (~1 кВт);
  • кондиціонер (0,6 кВт);
  • електрична сушарка для рушників (0,3 кВт).

"А є електричні котли, підлога з підігрівом та інші специфічні струмоприймачі. Тому потрібно враховувати, що в квартирі може бути включено кілька однакових електроприладів одночасно", – зазначив Терещенко.

Раніше ми писали, як економити на елекроенергії. Також ми пояснювали, як можна суттєво зекономити на комуналці вже цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.