Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як можна суттєво зекономити на комуналці вже цієї зими – інструкція

Розповідаємо, що таке теплолічильник, та як він допомагає економити на теплопостачанні

Колаж: Pro Гроші

Встановлення теплолічильників допомагає економити

Колаж: Pro Гроші

Ще одним способом зекономити на платіжках за комуналку є встановлення теплолічильника в квартирі.

Про це нагадують в "Центрі комунального сервісу".

Теплолічильник (вузол розподільного обліку теплової енергії) дає можливість заощаджувати споживання теплової енергії і платити виключно за показаннями власного приладу обліку.

Як встановити теплолічильник у квартирі

Такий прилад обліку можна встановити у квартирі за умови, якщо дозволяє система теплопостачання вашого будинку.

Для того щоб це зробити, потрібно пройти такі кроки:

  • Крок 1. З'ясувати технічну можливість встановлення теплолічильника. Це залежить від типу будинкової системи опалення. Встановити прилад обліку теплової енергії у квартирі можна лише у будинках із горизонтальною системою .
  • Крок 2. Визначити ліцензовану компанію, яка проведе обстеження системи опалення в квартирі та складе Акт технічної можливості на встановлення приладу обліку теплової енергії.
  • Крок 3. Отримати погодження Акту технічної можливості КП "Київтеплоенерго". Передати на розгляд оригінал Акту можна через сервісні центри Центру комунального сервісу або безпосередньо в КП "Київтеплоенерго".
  • Крок 4. Провести монтаж теплолічильника компанією, що має дозвіл на відповідні роботи.
  • Крок 5. Замовити опломбування та постановку теплолічильника на облік. Зробити це можна через Центр комунального сервісу за телефоном (044)247-40-40 або самостійно на сайті за посиланням.

Скільки зараз коштує тепло

Цього року тариф на газ не підвищуватимуть, однак суми у платіжках українців все одно збільшаться. Так, у грудні 2021 року Нафтогаз продавав один кубометр газу за 6,33 грн, а вже в грудні цього року ціна становитиме 7,96 грн. Наприклад, якщо взимку для опалення будинку в середньому використовується 200 кубів газу:

  • у грудні 2022-го сума у платіжці становитиме 1 592 грн;
  • у грудні 2021-го сума була 1 266 грн.

Підсумовуючи, платити тепер треба на 326 грн більше, ніж минулого року. Навіть якщо українці користувались послугами газзбутів, а не Нафтогазу, така пропорція у різниці тарифів зберігається.

У випадку, якщо опалення в будинку централізоване, ситуація із тарифами не зміниться, адже в Україні ухвалено мораторій на підвищення цін до закінчення війни з Росією.

Раніше ми писали, як зміняться тарифи на загальні комунальні послуги восени. Також ми пояснювали, як економити на електроенергії, щоб суми в платіжках зменшувалися майже вдвічі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.