Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прати тільки вночі? Чому споживання електрики необхідно скоротити

Розповідаємо, чому важливо скоротити споживання електроенергії саме в пікові години

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скоротити споживання електроенергії важливо саме в пікові години

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через російські ракетні обстріли по енергетичній інфраструктурі, значна частина теплових електростанцій виведена з ладу, тому необхідно ощадливо витрачати електроенергію, особливо у пікові години.

Про це повідомляє у своєму Facebook голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Через російські обстріли об'єктів критичної інфраструктури, українська енергосистема зазнала великих руйнувань у всіх джерелах генерації.

В Україні електрогенерація забезпечується з кількох джерел:

  • атомних електростанцій;
  • теплових електростанцій;
  • гідроелектростанцій;
  • об'єктів "зеленої" енергетики – сонячних, вітрових та біоелектростанцій.

Чому заощаджувати важливо саме в пікові години

Атомні електростанції забезпечують в енергосистемі базову потужність, яка повністю покриває нічне споживання та велику частину денного. Вранці навантаження на енергосистему зростає – люди готують сніданки та збираються на роботу, використовуючи багато електроприладів. Увечері також навантаження на мережу різко збільшується –приготування вечері, прання, використання бойлеру.

"Під час пікових навантажень з 17:00 до 23:00 та з 07:00 до 10:00 різко збільшується споживання електроенергії, і нам треба якось покривати її споживання", – пояснює Олег Попенко.

Наразі у денний та вечірній час доби країні потрібно більше електрики, тому українцям необхідно скоротити споживання електроенергії під час пікових навантажень. У мирні часи енергетики могли маневрувати потужностями, але зараз ситуація змінилася.

"Ворог зруйнував велику кількість ТЕЦ і ТЕС, у нас немає стільки води, щоб покривати пікові навантаження, саме тому просять у цей час не користуватися потужними електроприладами", – пояснив Попенко.

Маневрування можливе за рахунок теплових та гідроелектростанцій. Через літні посухи ГЕС не можуть працювати на повну потужність. Тож для маневру залишаються переважно теплові електростанції, а вони якраз зазнали найбільших руйнувань.

Раніше ми розповідали, як діяти у разі відключення електроенергії. Також ми писали, як дізнатись, чи відключать ваш будинок від електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.