Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повірка лічильників газу – про що варто знати споживачам

Якщо лічильник успішно пройшов періодичну повірку, облгаз має встановити його протягом двох місяців з дня його зняття

Фото: УНІАН, Газправда. Колаж: Pro Гроші

В Україні відновили обов’язкову повірку лічильників газу

Фото: УНІАН, Газправда. Колаж: Pro Гроші

В Україні поновили обов’язкову повірку лічильників газу. Тепер багатьох хвилює питання, чи повернуть старий лічильник після повірки і в яких випадках встановлюють новий пристрій обліку.

Як пише видання Газправда, якщо лічильник успішно пройшов періодичну повірку, облгаз має встановити його протягом двох місяців з дня його зняття.

Якщо такий лічильник визнано відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності непридатним для подальшої експлуатації, рішення про доцільність ремонту приймає облгаз з огляду на технічні та економічні чинники.

Як відремонтувати лічильник

Якщо буде схвалено рішення про доцільність ремонту обладнання, облгаз має встановити відремонтований лічильник газу побутового споживача замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття.

У разі ухвалення рішення про недоцільність проведення ремонту лічильника газу, облгаз зобов’язаний протягом п’ятнадцяти робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двохмісячного терміну після зняття лічильника газу на періодичну перевірку) безкоштовно встановити власний розрахунковий лічильник газу (тирозміром не більше лічильника газу побутового споживача) для подальших комерційних розрахунків і в цей же термін повернути побутовому споживачеві його лічильник газу та письмово повідомити споживача про результати проведення періодичної повірки та прийнято рішення про недоцільність ремонту лічильника газу.

У цьому випадку побутовий споживач не може відмовитись від встановлення лічильника газу облгазом.

Якщо облгаз після демонтажу лічильника на повірку встановив інший лічильник, із власного обмінного фонду, який оформляється відповідним актом, то надалі цей лічильник вважається розрахунковим та наступні розрахунки зі споживачем здійснюються згідно з його показаннями.

Якщо облгаз після демонтажу лічильника на повірку не встановив інший лічильник, з власного обмінного фонду та розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного споживання, облгаз зобов’язаний протягом двомісячного терміну з дати зняття лічильника за власний рахунок забезпечити встановлення нового на місце знятого приладу обліку газу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що кияни по-новому отримуватимуть платіжки за комуналку. Також ми повідомляли, що шахрайство з повірками лічильників набирає обертів і розповідали, як обманюють українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.