Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поплатилися за відключення газу: як українець відсудив 50 000 грн у комунальників

Харківгаз змушений заплатити клієнту моральну шкоду та компенсувати витрати

Фото: Unsplash, Lubnygaz. Колаж: Pro Гроші

Українець зміг відшкодувати гроші в облгазу

Фото: Unsplash, Lubnygaz. Колаж: Pro Гроші

Українці нерідко звертаються до суду, щоб врегулювати питання стосовно дій облгазів і нарахування сум для оплати комунальних послуг. Клієнт Харківгазу домігся позитивного для себе рішення суду та отримає значну моральну компенсацію.

Про це пише Obozrevatel, посилаючись на наявні матеріали справи.

Згідно з інформацією, до Першотравневого міськрайонного суду Харківської області звернувся українець, якому місцевий облгаз відключив постачання блакитного палива. На додаток клієнт звинуватив компанію у втраті старого пристрою обліку, через що чоловікові довелося за власні кошти купувати новий лічильник.

Суди прийняв позов і розглянув справу в режимі відеоконференції. Як результат – позивач довів, що Харківгаз не мав законної підстави відключати споживача від постачання блакитного палива. Тож тепер комунальники змушені відшкодувати не тільки вартість нового пристрою, але й погасити витрати за втрачений лічильник.

До того суд зобов’язав Харківгаз компенсувати моральну шкоду, заподіяну клієнту, та заплатити половину суми судового збору. Отже, загалом компанія повинна витратити:

  • 920 грн – за старий лічильник;
  • 875 грн – за новий пристрій обліку;
  • 1 135 грн – за судове провадження;
  • 50 тис. грн – компенсації моральної шкоди.

"Визнати протиправними дії акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" щодо припинення газопостачання до квартири, розташованої за вказаною адресою. Стягнути моральну шкоду, заподіяну протиправними діями відповідача, у розмірі 50 тисяч гривень", – йдеться у рішенні суду.

Нагадаємо, українці можуть відстежувати процес діяльності судів завдяки розширенню доступу до відомостей Державної судової адміністрації. Найчастіше цивільні справи стосуються саме комунальних послуг, боргів за постачання та споживання, протиправних дій компаній тощо.

Кому приходять платіжки за неспожитий газ

Стало відомо, що жителі окупованого Сєвєродонецька отримують платіжки за блакитне паливо із завищеними обсягами споживання. Проблема в тому, що у місті дуже мало людей з доступом до газу, тож наявність рахунків сумнівна. Раніше росіяни обіцяли жителям, що під час опалювального сезону не вимагатимуть грошей за комунальні послуги, але, по суті, цих послуг немає.

Зате є великі платіжки. Їх отримують навіть колишні жителі, які виїхали з області в більш безпечні регіони України. За інформацією Луганської обласної військової адміністрації, місто наразі живе майже без електроенергії, зв’язку та газопостачання, а навчальний процес здійснюється в обмеженому форматі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нафтогаз звернувся до клієнтів щодо платіжок за газ. Також ми повідомляли, як зекономити на кожній платіжці за комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.