Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг: як отримати та кому це доступно

Перелік пільг, умови отримання та категорії громадян, яким вони надаються, визначено українським законодавством

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто може отримати пільги на оплату ЖКП

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні представники пільгових категорій мають право на знижку на оплату житлово-комунальних послуг, якщо їх дохід не перевищує визначений показник.

Перелік і вимоги регулює Постанова КМУ від 04.06.2015 № 389.

Коли мова йде про призначення пільг, враховується середньомісячний сукупний дохід сім’ї людини, яка претендує на знижку. Так, потрібно взяти до уваги величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу – 3 760 грн у 2023 році.

Власне, щоб розраховувати на допомогу, сукупний дохід родини, поділений на одного члена сім’ї, за останні шість місяців не має перевищувати 3 760 грн. В протилежному випадку залишається подати заявку на призначення тільки житлової субсидії.

Отож, якщо особа має право на пільги, вона може претендувати на допомогу в оплаті:

  • житла, куди включають всі видатки – квартплату, утримання будинку, управління багатоквартирним будинком тощо;
  • комунальних послуг – йдеться про постачання та відведення води, транспортування і розподіл газу, централізоване опалення, вивезення побутових відходів та ін.;
  • палива та скрапленого газу.

Зауважте, що пільги призначають на 12 місяців з моменту виникнення права на їх отримання. Механізм виплати не змінився, але нагадаємо, що з недавніх пір функції перейшли до Пенсійного фонду, який тепер займається питаннями субсидій.

Хто може отримати виплати у грошовій формі

Фінансове забезпечення, яке витрачається на покриття житлово-комунальних послуг, покупку твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, надається в різних пропорціях окремим категоріям українців. Зокрема стовідсоткову знижку призначають:

  • людям, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і членам сімей померлого, який має ці заслуги;
  • пенсіонерам – колишнім працівникам закладів освіти, медичних установ і фармацевтики, фахівцям із захисту рослин, бібліотекарям у селах;
  • особам, які живуть у сільській місцевості та працювали або наразі працюють в музеях, державних та комунальних закладах культури.

Право на 50% знижки мають такі категорії українців:

  • багатодітні родини, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, піклувальники;
  • батьки та члени сім’ї особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків;
  • особи, звільнені зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років, які отримали інвалідність при виконанні службових обов’язків, члени їх сімей;
  • дружини (чоловіки) померлих громадян з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;
  • сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю;
  • учасники війни;
  • окремі особи з-поміж жертв нацистських переслідувань.

Також право на 25-відсоткову пільгу мають діти війни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як самостійно переказати субсидію на банківську картку. Також ми повідомляли, що деякі українці можуть отримати субсидію, навіть якщо мають дві квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.