Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд спростив процедуру оформлення пільг для ветеранів – що змінилося

Кабмін вніс зміни до Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги

Фото: Міністерство оборони Укаїни, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відтепер ветеранам не обов'язково надавати оригінали посвідчень

Фото: Міністерство оборони Укаїни, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд спростив процедуру оформлення пільг для ветеранів. Так, Кабмін дозволив українцям показувати електронне посвідчення ветерана для внесення до реєстру осіб, які мають право на пільги.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналі.

За словами Мельничука, під час сьогоднішнього засідання Кабмін вніс зміни до Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги.

Кого стосуються зміни

Насамперед йдеться про осіб, які зазначені у статтях 6–10-1, 16-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а саме:

  • учасників бойових дій;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасників війни;
  • сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та Захисників і Захисниць України;
  • постраждалих учасниками Революції Гідності.

Тепер вони зможуть надавати органам Пенсійного фонду України електронне посвідчення ветерана для внесення до реєстру осіб, які мають право на пільги. Водночас показувати оригінали посвідчень не буде потрібно.

Як добровольцю отримати статус учасника бойових дій

Згідно з законопроєктом №7322, добровольці, які стали на захист країни, вважатимуться ветеранами війни.

12 січня Верховна Рада ухвалила порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які від початку повномасштабного наступу РФ стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів.

Так, право на статус учасника бойових дій мають українці, які з 24 лютого по 24 квітня 2022 року добровільно чи у складі формувань захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, взаємодіяли зі:

  • Збройними силами України;
  • Міністерством внутрішніх справ;
  • Національною поліцією України;
  • Національною гвардією України;
  • Службою безпеки України.

Також це стосується тих українців, які безпосередньо перебували у районах ведення бойових дій і брали участь у здійсненні заходів для забезпечення оборони, захисту населення та інтересів України.

Щоб підтвердити право на статус учасника бойових дій, потрібно показати наступні документи (список не є виключно повним):

  • довідку з військового формування чи правоохоронних органів, з якими особа співпрацювала в ході здійснення заходів для оборони України;
  • витяг з наказу Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил про залучення особи до співпраці.

У разі відсутності зазначених документів, людина повинна надати заяву мінімум від трьох свідків про період участі у вказаних заходах, з нотаріально засвідченими підписами цих свідків.

Зауважимо, що свідчення можуть давати лише службові особи військового формування чи правоохоронних органів, які мають документальне підтвердження власної участі в заходах протидії військовій агресії Росії.

Раніше сайт Pro Гроші писав про перелік медичних послуг, які ветерани можуть отримати безплатно. Також ми розповідали, яка місія буде у ветеранів після закінчення війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.