Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на воду: на скільки та чому зростуть суми в платіжках

З'ясовували, чому змушені підвищувати тарифи на водопостачання

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Два етапи підвищення тарифів на воду

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Середні витрати домогосподарств на воду та водовідведення після запланованого на 2023 рік підвищення тарифів збільшаться на 60 гривень.

Про це йдеться в роз'ясненні Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Підвищення відбуватиметься у два етапи

  • з 1 квітня – на 12,3% (у середньому);
  • з 1 липня – на 14,1%.

Чому змушені підвищити вартість послуг

На першому етапі збільшення тарифів відбудеться з урахуванням зміни обсягів реалізації послуг, а також витрат на електричну енергію. На другому – враховуватимуться витрати на реагенти, ремонти, податки, оплату праці тощо.

"У середньому за два етапи перегляду тарифів витрати одного домогосподарства (родини з двох-трьох осіб) на водопостачання та водовідведення за місяць орієнтовно зростуть на 60 грн", – заявила комісія.

Коли востаннє підвищувати тариф

Востаннє тарифи на воду підвищували ще до повномасштабної війни – у грудні 2021 року. Відтоді витрати водопостачальних компаній на електроенергію в середньому збільшилися на 18%, а на пальне та реагенти – вдвічі.

Стрімкий ріст тарифів на електроенергію

Найбільш серйозно наразі готують підвищення вартості споживання електрики. Як уточнив голова Спілки споживачів комунальних послуг (СПКУ) Олег Попенко, українці платять за світло по тарифах, які в чотири разі менші від європейського рівня. Не виключено, що саме у стільки разів може вирости вартість електроенергії. Причому подорожчання мало відбутися буквально з 1 квітня, за словами заступника голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка.

Влада розглядає кілька варіантів, серед яких – підвищення тарифу вдвічі для українців з невеликими обсягами споживання та вчетверо – для тих, хто використовує більше. Немає точної інформації, коли зміни реалізують, але не варто сподіватися на довгий час очікування. Максимум – кілька місяців.

Що відбудеться з цінами на газ

Конкретно вартість газу для звичайних споживачів не чіпатимуть, адже існує мораторій на підвищення. Але планується підвищити ціну на газ для підприємств теплової комунальної енергетики, що означає – платити за опалення доведеться більше. А також за гарячу воду. Олексій Кучеренко припускає, що для оптимізації влада може встановити тариф у 2,5 рази більший за поточний.

Цей же показник відобразиться у платіжках. Якщо станом на березень українці платять за опалення одного квадратного метра приблизно 35 грн, то після затвердження змін значення виросте до 90 грн. Субсидії на житлово-комунальні послуги не зможуть покрити всі витрати, інакше з бюджету забиратимуть більше для забезпечення пільгами, що унеможливить позитивний ефект від підвищення тарифів.

Раніше сайт Pro Гроші писав про новинки від Нафтогазу, і розповідав, які послуги стали доступні споживачам з березня. Також ми повідомляли, в чому особливість "розумних" лічильників газу та кому їх встановлюватимуть.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.