Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидія під час війни: як швидко довідатися, чи нарахували допомогу

Розмір допомоги на оплату комуналки розраховується за чіткою формулою та залежить тільки від доходів родини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для того, аби дізнатися, чи призначили вам субсидію на оплату комунальних послуг, вже не треба бігати по кабінетах та вистоювати довжелезні черги, також не вам не доведеться обривати телефони Управління соціального захисту. Зробити це можна дуже просто онлайн, не виходячи з дому.

Про це нагадали в Міністерстві соціальної політики.

Хто має право на субсидію

За інформацією відомства, допомогу на оплату комуналки можуть отримати родини, в яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

Обов’язковий відсоток платежу розраховується за чіткою формулою та залежить тільки від доходів родини. Для його обчислення визначається середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу, дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановлений на 1 січня року, від якого призначається субсидія.

Отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20%, і в такий спосіб визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу. Після цього розраховується розмір обов’язкової частки платежу – обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Де можна побачити інформацію про нарахування допомоги

Інформація про розмір нарахованої компенсації міститься в Єдиному державному реєстрі одержувачів житлових субсидій. У реєстрі можна побачити інформацію про стан субсидії, населений пункт, номер заяви, місцеперебування вашої особової справи, період нарахування компенсації.

Як перевірити, чи призначили вам субсидію

Для того, аби перевірити, чи нарахували вам допомогу від держави та яка її сума, слід перейти на портал Мінсоцполітики та виконати наступні дії:

  • зайдіть на державний портал subsidii.ioc.gov.ua;
  • введіть свої особисті дані — область, місто, вулицю, номер будинку і квартири. Вводити ПІБ, номер паспорта, ІПН тощо не потрібно;
  • підтвердьте, що ви не робот, і натисніть "Шукати".

Далі на екрані з’явиться вся інформація стосовно субсидії — її нарахування, сума, період призначення тощо.

Як не залишитися без субсидії

З травня 2023 року допомогу на оплату комуналки призначатимуть на період до кінця квітня наступного року. На призначення допомоги в першу чергу впливає наявність боргів за оплату комунальних послуг. Будьте обачними, адже субсидія не призначається за наявності простроченої заборгованості понад три місяці, строк позовної давності якої не минув та загальна сума якої перевищує 680 гривень.

Попри те, що правила оплати за комуналку під час війни стали більш лояльними, загроза позбутися субсидії у разі несплати цілком реальна.

"Відповідно до законодавства, житлова субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень)", — нагадали в Мінсоцполітики.

Раніше ми повідомляли, через яку грубу помилку українцям відмовляють у субсидії. Також сайт Pro Гроші писав, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.