Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оформлення субсидій у 2023 році: що буде з виплатами у разі смерті заявника

У Пенсійному фонді розповіли, чи збережеться виплата субсидій за родичами заявника, який помер вже після оформлення державної допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з субсидією, якщо помер отрмувач

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, яким через брак коштів важко самостійно оплачувати усі комунальні рахунки, можуть розраховувати на фінансову допомогу з боку держави. Грошову допомогу виплачують як звичайним громадянам, так і переселенцям, яким через війну довелося виїхати з власних осель. Але що робити, якщо отримувач, на якого вже призначена субсидія, раптово помер?

Як пояснили у Пенсійному фонді України (ПФУ), у разі смерті отримувача житлової субсидії призначену, але не виплачену суму допомоги можуть виплатити одному з членів домогосподарства, з урахуванням якого субсидію призначили.

Аби отримати гроші, родич померлого має подати відповідну письмову заяву. Зробити це потрібно впродовж трьох місяців після смерті першого одержувача.

Заяви приймають:

  • у сервісних центрах ПФУ, ЦНАПах;
  • уповноважені посадові особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад.

Чому субсидію можуть скасувати у травні 2023 року

З 1 травня закінчується термін призначання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Аби й надалі отримувати державну підтримку, українцям потрібно закрити усі борги за комуналку.

Житлову субсидію не призначать автоматично, якщо:

  • наявна прострочена на понад 3 місяці заборгованість, термін позовної давності якої не минув;
  • загальна сума заборгованості перевищує 680 гривень.

Як дізнатися, чи виплачуватимуть вам субсидію

Для цього існує портал Мінсоцполітики. Відкривши сайт, потрібно зробити наступне:

  • вказати свої особисті дані — область, місто, вулицю, номер будинку і квартири. Вводити ПІБ, номер паспорта, ІПН тощо не потрібно;
  • підтвердити, що ви не робот, і натиснути "Шукати".

Далі на екрані з’явиться вся інформація стосовно субсидії — її нарахування, сума, період призначення тощо.

Виплата субсидій по-новому

З 1 лютого цього року отримувачі субсидій будуть знімати гроші з рахунків та самостійно переказувати їх комунальним підприємствам за спожиті послуги.

Як пояснила заступниця керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлана Антонюк, раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти. Тепер такої можливості не існує.

Що стосується пенсіонерів, вони й надалі, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти. Також гроші вони можуть забрати одразу у день виплати пенсії. А от українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

Раніше ми пояснювали, через яку грубу помилку українцям відмовляють у субсидії. Більше про субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.