Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оформити договір про послуги ЖКГ можна через телефон: як швидко це зробити

Ставши новим власником житлового приміщення, потрібно укласти договори про надання послуг ЖКГ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Подати документи для надання ЖК-послуг можна дистанційно

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть дистанційно почати оформлення угод про надання необхідних житлово-комунальних послуг, якщо купили, отримали в спадок або по договору дарування тощо квартиру. Перший крок починається з відповідної заяви та надання документів.

Про це повідомили в комунальному концерні "Центр комунального сервісу" (ЦКС).

Новий власник житла повинен укласти договори, щоб оновилася інформація в програмно-апаратних комплексах. Саме за їх допомогою здійснюється нарахування послуг. Тоді як попередній власник квартири може розірвати свої угоди, не чекаючи звернення нового.

Процедуру розгляду проведуть дистанційно фахівці ЦКС, які приймають від споживачів заяви й документи на оформлення таких послуг:

  • централізоване водопостачання і водовідведення;
  • постачання теплової енергії та гарячої води;
  • вивезення побутових відходів;
  • утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Укладання договору починається зі звернення споживача через месенджери у Facebook, Skype або Telegram. Слідуючи вказівкам, варто подати заяви щодо надання житлово-комунальних послуг та обов’язково прикріпити до листа фото деяких документів. Йдеться про:

  • паспорт громадянина у формі книжки або ID-картку та витяг із Єдиного державного демографічного реєстру;
  • картку платника податків (ІПН);
  • документ про право власності або користування житлом;
  • витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності;
  • технічний паспорт на квартиру;
  • паспорти на лічильники, якщо в оселі є вузли розподільного обліку води;
  • паспорт на встановлений лічильник та акт введення його в експлуатацію, якщо квартира обладнана лічильником опалення;
  • проєктно-технічну документацію на індивідуальне опалення (за наявності);
  • акти опломбування всіх лічильників.

Якщо житлом одночасно володіє кілька осіб, потрібна письмова згода всіх співвласників плюс підтверджувальні документи їхнього права на квартиру. Як тільки заяву розглянуть та оброблять спеціалісти ЦКС, вони зв’яжуться зі споживачем та узгодять підходящу дату й час відвідування місцевого сервісного центру. Там треба особисто підписати договори про надання послуг.

Ціна газу не зміниться ще рік

Українці, які обслуговуються Нафтогазом і користуються тарифом "Фіксований", до 1 травня 2024 року будуть платити за кубічний метр блакитного палива традиційну вартість – 7,96 грн. Компанія продовжила дію популярного тарифу та не змінила ціну.

"Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", – зауважив очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.

Нагадаємо, Кабінет міністрів заборонив встановлювати вищу вартість газу (ніж 8 грн/куб.м) до 31 серпня поточного року. З огляду на важкий попередній опалювальний сезон і потребу максимально підготуватися до наступного, в Україні довгий час обговорюють необхідність підвищити тарифи на комунальні послуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи передавати покази лічильника під час користування бойлером. Також ми повідомляли, що правила призначення субсидій кардинально перепишуть та розповідали, які зміни відбудуться.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.