Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на комуналку в травні – чи чекати на підвищення

З'ясовували, чи чекати на підвищення тарифів на газопостачання, воду та електроенергію в травні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на водопостачання зростуть з 1 червня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час повномасштабної війни діє мораторій на підвищення тарифів для населення.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки нам доведеться платити за комуналку в травні.

Що з тарифами на електроенергію

Певне, всі вже чули про те, що влада планує підвищувати тарифи на електроенергію. Однак, трохи заспокоїмо — принаймні до 31 травня вони залишаться на колишньому рівні. Рішення про це було ухвалено на останньому засіданні Кабміну.

Скільки зараз платимо за світло:

  • у разі споживання менш як 250 кВт/год на місяць — 1,44 гривні за кВт/год;
  • якщо споживається понад 250 кВт/год на місяць — 1,68 гривні за кВт/год.

Водночас голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський заявив, що в уряді розглядають два варіанти підвищення тарифу: до 2,40 гривні та до 2,80 гривні за 1 кВт/год.

У листі до керівництва Міжнародного валютного фонду українська влада нещодавно офіційно заявила про плани підвищити тарифи на газ та електроенергію, однак терміни цих змін наразі не визначені.

Тарифи на холодну воду

Спочатку влада мала намір підвищити тарифи на водопостачання з 1 січня 2023 року у середньому на 10-30%. Але потім це рішення було скасовано, а проєкт ухвали відправлений на доопрацювання.

У травні тарифи на водовідведення залишаться без змін.

Проте, вже з 1 червня ціни на централізоване водопостачання та водовідведення підвищаться – у середньому за ліцензіатами НКРЕКП рівень зростання становитиме близько 30%.

У Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прояснили ситуацію щодо підвищення тарифів на холодну воду.

"Цього року (орієнтовно з 01 червня) НКРЕКП планує наблизити тарифи ліцензіатів НКРЕКП на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня, що є не лише вимогою законодавства, а й необхідністю з економічної та технічної точки зору", – йдеться у повідомленні.

Таким чином, збільшення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення вплине на кінцеву плату споживачів.

Але розмір тарифів водоканалів залежить від особливостей надання послуг та обсягів споживання, кількості споживачів, які користуються послугами за одним договором (абонентським рахунком). А це означає, що суми можуть відрізнятись у різних водоканалів.

Ціни на газ

В Україні під час війни діє мораторій на підвищення тарифів на газ.

Наразі 98% споживачів отримують блакитне паливо від Нафтогазу за ціною 7,96 гривні за кубометр. Крім державної компанії, газ населенню продають ще вісім постачальників. З 1 травня закінчується дія річних контрактів.

Якщо постачальники — приватні компанії не продовжать договори з населенням на наступний рік, газ споживачам продаватиме Нафтогаз за ціною 7,96 гривні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, про що домовилися у Кабміні щодо вартості електроенергії та що варто знати українцям. Також ми повідомляли, що у Нафтогазі пояснили, чому варто відмовитися від паперових платіжок за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.