Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ніхто й обуритись не встиг! Яку інформацію щодо тарифів на комуналку спростувала влада

У Міністерстві зробили важливу заяву, яка стосується майбутніх тарифів на електроенергію для побутових споживачів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міненерго розповіли про підвищення тарифів на світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багатьох українців турбує питання, що буде з тарифами на комунальні послуги у 2024 році. Наразі відомо, що принаймні за електроенергію побутові споживачі з 1 січня платитимуть, як і раніше, 2,64 гривні за кВт/год.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики.

"Міненерго офіційно повідомляє, що підвищення тарифів для населення наразі не передбачається", – наголосили у відомстві.

Чому влада згадала про тарифи на світло

Зазначається, що 17 листопада низка деякі ЗМІ та Telegram-канали повідомили, що тариф на електроенергію переглянуть у перший день 2024 року. Мовляв, про це попередив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський. Однак поширена в інтернеті інформація виявилася неправдивою.

"Спікер не робив таких стверджень у своєму інтерв’ю. НКРЕКП публічно спростувала інформацію, викладену у журналістських повідомленнях", – підкреслили у Міністерстві енергетики.

Що буде з тарифами у майбутньому

На думку Ущаповського, тарифи на світло для побутових споживачів мають відповідати ринковим умовам. Так, собівартість кіловат-години, якщо враховувати податки, вже становить 6,6-6,96 гривні.

Втім, регулятор не збирається одразу підвищувати тарифи до ринкових. Планується, що спочатку населенню запропонують платити за електроенергію на 15% більше. Тобто, тариф зросте до 3 гривень за кВт/год.

Однак перегляд тарифів відбудеться не скоро: це питання не вирішуватимуть як мінімум до кінця опалювального сезону 2023/2024. Традиційно, в Україні він завершується у середині квітня, залежно від погоди.

Коли в Україні подорожчають усі комунальні послуги

Як відомо, на час повномасштабної війни влада запровадила мораторій на перегляд тарифів на газ, гарячу воду й теплопостачання. Однак у Нацбанку вважають, що заборону скасують у 2025 році.

Зазначається, що попри необхідність усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що підвищення тарифів на комунальні послуги відбуватиметься у кілька етапів. Паралельно держава забезпечуватиме найбільш вразливі категорії суспільства субсидіями.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому дійсно треба платити за заміну лічильників електроенергії. Також ми розповідали, хто з українців вже почав витрачати на комуналку більше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.