Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нічний тариф на світло: скільки доведеться платити після подорожчання

Заощаджувати на комуналці можна навіть в умовах підвищеного тарифу на електроенергію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть платити вдвічі менше за світло в нічний час

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям підвищили вартість електроенергії з 1 червня. Тож вже у липні їм прийдуть платіжки з більшими сумами. Але ніхто не скасовував нічний тариф, коли плата за світло вдвічі менша.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів №544 від 30 травня.

Уряд встановив для громадян тариф на електроенергію в розмірі 2,64 грн/кВт-год. Він діятиме до 31 грудня, а далі показник можуть переглянути. З огляду на це, змінився нічний тариф, оскільки він дорівнює половині денного.

Відтепер за світло в нічний час українці платитимуть 1,32 грн/кВт-год, що, до речі, не набагато менше від попереднього тарифу вдень. Але тільки власники двозонних лічильників можуть скористатися можливістю економити на споживанні електрики.

Як і раніше, користування доступно з 23:00 до 07:00 ранку. В цей час вигідно вмикати побутові прилади, які споживають найбільше кіловат. Зокрема пральну машину, бойлер, мультиварку, обігрівач, посудомийну машини тощо. Звісно, не всю техніку зручно застосовувати вночі, зате така організація допоможе значно економити на комунальних послугах.

Взимку це найбільше актуально для українців з електричним опаленням. Враховуючи, що середня вартість двозонних лічильників становить близько 1 500-3 000 грн, то взимку відбити витрати можна швидко.

Як користуватися нічним тарифом

Самостійно встановити лічильник не можна, тому доведеться купити його і звернутися до свого оператора мереж. Для активації тарифу треба укласти двотарифний договір з постачальником електроенергії, а саме:

  • подати заяву про встановлення двозонного лічильника (приймають в обленерго за наявності паспорта громадянина, ІПН і договору з постачальником);
  • отримати новий договір та рахунок;
  • оплатити послугу встановлення;
  • віднести прилад у РЕМ чи обленерго для параметризації (програмування);
  • протягом 14 днів відбудеться заміна лічильника.

Вагома перевага користування двозонним лічильником – автоматизація в переданні показників. Завдяки системі комерційного обліку електроенергії українцям не потрібно щомісяця самостійно інформувати обленерго про споживані кіловати і переживати за пропущені терміни подання.

Нагадаємо, деякі представники енергетичної галузі вважають, що підвищення тарифу хоч і допоможе відновленню інфраструктури, але встановленої вартості досі недостатньо. На думку ексміністра енергетики Олексія Оржеля, об’єктивна ціна за світло – більше 5 грн. Бо тільки виробництво коштує 3,30 грн, тож ухвалений тариф не відображає реальної потреби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тарифи на світло здивують ще більше та розповідав, чого очікувати українцям до кінця року. Також ми повідомляли, що буде з субсидіями влітку, яких виплат чекати українцям і кому їх призначать.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.