Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не тільки газ та доставка: з’явився ще один рахунок, який мають сплачувати споживачі

Розповідаємо, за що повинні сплачувати споживачі газу в Україні та чому може з'явитись ще одна платіжка за блакитне паливо

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям може прийти третя платіжка за газ

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців використовують газ для опалення своїх будинків та вже звикли сплачувати не лише за його споживання, а й за розподіл блакитного палива. Однак, в Україні, з'явився ще один рахунок, який зобов'язані сплачувати споживачі газу.

Про те, який новий рахунок за блакитне паливо будуть отримувати українці, повідомляє консультаційний центр для населення Газправда.

За даними консультаційного центру, побутові споживачі газу повинні сплачувати за утримання внутрішньобудинкових газових мереж. Для цього необхідно укласти договір з компанією, яка пройшла сертифікацію на проведення таких робіт. Споживачі мають право самостійно вибрати організацію, яка на договірних умовах надаватиме відповідні послуги. Зазвичай цим займаються місцеві облгази, але договір можна укласти й з іншими організаціями.

"Згідно із законодавством, у разі незабезпечення техобслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у будинку розподіл природного газу можуть припинити", — повідомляє портал.

Які обов'язки в обслуговуючої компанії

Міненерго визначило, за що саме потрібно буде сплачувати у третій платіжці — перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, а також періодичність їх проведення. До них належать:

  • один раз на 6 місяців у багатоквартирних будинках, до початку та після закінчення опалювального сезону, проводити перевірку на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання(у приватних будинках раз на рік);
  • один раз на рік фахівці повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів;
  • для багатоквартирних будинків, раз на 3 роки проводити випробування на щільність під певним тиском ділянок газопроводів;
  • один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах;
  • не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень;
  • не рідше одного разу на рік, здійснюється ТО газового обладнання;
  • щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

Також організація, яка займається технічним обслуговуванням вашого будинку повинна раз на рік проводити перевірку параметрів спрацювання автоматики безпеки, прочищення пальників та системи видалення продуктів згорання газу, перевірку щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.

Раніше ми писали, за що можуть покарати споживачів газу в Україні, а також як можна подати актуальні показники лічильника газу, якщо немає доступу до інтернету.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.