Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суми в платіжках здивують: до чого готуватися українцям у квітні

Нацкомісія планує переглянути тарифи на світло вже з 1 квітня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям не варто боятися раптового підвищення тарифів на світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На фоні постійних розмов про збільшення тарифів на електроенергію українцям не варто переживати про те, що підвищення цін відбудеться раптово.

Про це заявив експерт з житлово-комунальних послуг Олег Попенко.

Він, зокрема, запевнив, що українців завчасно попередять про перегляд тарифів на електроенергію та про нові ціни.

"Так було, наприклад, з переглядом тарифів на воду наприкінці 2022 року. Вони мали зрости у січні цьогоріч, однак нові тарифи НКРЕКП оприлюднила задовго до цього. Щоправда, згодом відомство скасувало своє ж рішення й залишило тарифи без змін", – розповів він.

За словами Попенка, відповідне рішення про підняття тарифів спочатку з'явиться на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Олег Попенко також додав, що комісія планує переглянути тарифи на світло вже з 1 квітня 2023 року, але станом на зараз про жодні офіційні рішення невідомо.

Підвищення тарифів на світло: які варіанти має уряд

Розмови про те, що електроенергія для українців здорожчає, тривають ще з початку 2023 року. Так, за словами радника прем'єр-міністра України Юрія Бойка, уряд вже напрацював щонайменше 10 варіантів зміни тарифу.

Втім, посадовець зазначив, що щодо наявних варіантів зміни тарифу ще продовжуються дискусії, тобто остаточного рішення нема.

"Яким буде рішення, подивимось. Традиційний важкий вибір між економічною очевидністю і політичною доцільністю", – пояснив він.

Знижка на комуналку для учасників бойових дій

Це право надається деяким українцям Законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Громадяни з посвідчення учасника бойових дій отримують наступні привілеї:

  • знижка 75% на плату за користування житлом;
  • знижка 75% на комунальні послуги;
  • відсутність черговості в питанні забезпечення житловою площею для осіб, яким потрібно покращення умов;
  • відсутність черговості для ремонту будинків і квартир;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
  • позика на будівництво чи ремонт нерухомості з умовою погашення за 10 років (відлік починається через п’ять років після закінчення робіт);
  • першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів і товариств.

Раніше ми розповідали, як українці звернулися до суду і відсудили у комунальників 16 тисяч гривень. Також ми пояснювали, чому українці у селах платять за доставку газу більше, ніж жителі міст.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.