Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як економити світло в умовах його здорожчання – лайфхаки

Тепер після збільшення тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на 250 гривень

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть заощадити електроенергію

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 червня в Україні підвищили ціни на електроенергію. Новий тариф становить 2,64 гривні/кВт годину. Однак наприкінці року уряд знову може його переглянути. Але зараз ви можете зекономити на електроенергії та не платити великі гроші.

Про це пише ТСН.

Якщо ці правила ви будете виконувати системно, то заощадите до 15% електроенергії

  • Залишаючи приміщення, завжди вимикайте світло.

  • Регулярно протирайте лампочки та плафони. Пил може "з'їдати" до 20% світла.

  • Використовуйте світлодіодні енергоощадні лампочки.

  • Протирайте пил та бруд на вікнах. Це також допоможе зекономити електроенергію. Тоді природне світло потраплятиме до приміщення і не треба буде зайвий раз вмикати освітлення.

  • Щоб зекономити на роботі кондиціонера у спеку, вночі відчиняйте вікна, а вдень їх завішуйте. Завішені вдень штори збережуть прохолоду.

  • Регулярно розморожуйте холодильник. Якщо на стінках пристрою утворюються лід та сніг, це підвищує його енергоспоживання на 15-20%. Також не ставте в холодильник гарячі страви. У такому разі, щоб підтримати задану температуру, холодильник витрачатиме набагато більше електроенергії.

  • Повністю відключайте побутову техніку від мережі. Такі прилади як телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник працюють у фоновому режимі, тобто витрачають електроенергію, навіть коли ними не користуються.

  • Не залишайте комп’ютер у режимі очікування на цілий день чи ніч.

  • За можливості використовуйте прилади із позначками "А" або "А+", які допоможуть заощадити до 30-50% електроенергії.

  • Переведіть бойлер на економний режим. Важливо своєчасно виконувати техобслуговування пристрою.

  • Побутові прилади, що стоять близько один від одного, накопичують електроенергію, забезпечте оптимальну відстань між ними. Холодильник не повинен близько стояти біля плити, колонки, бойлера для нагрівання води, нагрівача чи батареї.

  • Влітку спробуйте прати в холодній воді, для цього зараз існує безліч спеціальних засобів. Таким чином ви зможете запобігти вицвітанню одягу та заощадите на електроенергії.

Борги за комуналку

Тим часом українцям, які з початком війни залишили свою рідну домівку та переїхали в інше місто, можуть припинити нараховувати оплату за комунальні послуги. Йдеться про квартири та будинки без встановлених лічильників.

Відповідний законопроєкт про це вже зареєстрований на сайті парламенту, однак депутати ще не розглядали документ.

Раніше у Кабміні розповіли про підготовку країни до нового опалювального сезону. Також ми писали, скільки українці заборгували за спожиті комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.