Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна впоратися без кондиціонера: як у спеку зробити квартиру прохолодною

В Укренерго поділилися лайфхаками, як забезпечити прохолоду у приміщенні у спекотні дні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть забезпечити прохолоду в квартирі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні 28 серпня зафіксували новий літній максимум споживання, для покриття якого довелося брати аварійну допомогу з Європи. Через спеку багато українців використовують кондиціонери. Але є можливість зекономити та втримати прохолоду в приміщенні.

Про це повідомили в Укренерго.

Українців закликали ощадно споживати електроенергію у години вечірнього максимуму, а саме – з 16:00 до 23:00. Так, наприклад, можна використовувати менш потужний вентилятор замість кондиціонерів.

Водночас є кілька простих способів, як зберегти прохолоду в домі на більш тривалий час. Серед них такі:

  • блокуйте сонячне світло – закривайте штори або жалюзі впродовж дня, щоб сонячні промені не потрапляли у кімнату;
  • зведіть до мінімуму використання кухонних приладів (електродуховка, гриль, мультиварка, посудомийка тощо). Електроніка та освітлювальні прилади додатково виділяють тепло перегріваючи приміщення;
  • відчиняйте вікна на ніч й вішайте на них вологу тканину;
  • звичайна миска з льодом або пляшка із замороженою водою перед вентилятором дещо охолодить приміщення.

Як ще можна заощаджувати електроенергію

Ми вже писали про прості способи, завдяки яким українці можуть не лише допомогти енергосистемі, а й зменшити суми у платіжках за електроенергію.

Так, наприклад, купуючи побутову техніку, варто обирати прилади класу "А", адже вони споживають менше енергії, ніж пристрій того ж обсягу класу "В".

Ще один варіант економії – замінити усі лампи у своєму будинку на енергоефективні – це теж суттєво зменшити споживання електроенергії.

Крім того, українцям рекомендують встановлювати у своїх квартирах та будинках датчики руху. Це дасть можливість зекономити у спільних приміщеннях.

Також, щоб зменшити витрати електроенергії, достатньо вимикати пристрої, якими не користуєтеся (наприклад, не ставити комп'ютер у режим очікування).

Відповідь на питання, чи будуть відключати світло взимку, ніхто не може дати, оскільки передбачити розвиток подій у майбутньому неможливо. Але можна допомогти енергосистемі вже зараз, тим більше, через ремонти, немає змоги використовувати її на повну потужність.

Раніше ми розповідали про те, як зекономити на використанні кондиціонера. Також ми розповідали, як економити на використанні бойлера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.