Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цей популярний пристрій "з’їдає" ваші гроші: в YASNO розкрили лайфхаки для економії

Фахівці пояснили, як може зекономити кожне домогосподарство на платіжках за електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть не переплачувати за світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бойлер – один з найбільш витратних електроприладів. Але навіть попри його наявність є можливість економити. Для цього потрібно дотримуватися кількох нескладних правил під час використання.

Про таке повідомили у пресслужбі YASNO.

Так, в середньому для сім'ї з трьох осіб бойлер нагріває близько 6 кубометрів води та намотує до 200 кВт·год на місяць. Тобто лише за використання бойлера на місяць доведеться платити 528 гривень за нинішнім тарифом (2,64 грн за кВт·год).

Як можна зекономити

Насамперед, якщо ви перебуваєте на етапі вибору бойлера, то потрібно визначитися з його об’ємом.

"Недоцільно для родини з двох-трьох осіб купувати модель на 100 л – це зайві кошти та перевитрати енергії", – пояснили фахівці.

Також українців закликали звертати увагу на клас ефективності – він має бути АА+ та вище. Саме такі прилади є в онлайн-магазині YASNO, їх можна придбати там до кінця серпня за спеціальними умовами.

Після встановлення водонагрівача зменшити суму у платіжці можна, дотримуючись кількох простих порад:

  • відрегулюйте температуру нагрівання на рівні 55 градусів – це знизить енергоспоживання без обмеження комфорту;
  • вчасно чистьте та видаляйте накип всередині бойлера;
  • запрограмуйте автоматичне вмикання/вимикання бойлера в потрібний час через "розумну" розетку.

Якщо у споживача є така розетка, та ще й встановлений двозонний лічильник, то за використану з 23:00 до 7:00 електроенергію можна сплачувати вдвічі дешевше.

Також українцям радять не вимикати бойлер постійно з мережі, щоб на підігрів води не йшло більше енергії, ніж на підтримку її температури.

"Використання таких енергоємних приладів як бойлер сьогодні є необхідністю для багатьох родин, але це і додаткові витрати. Зменшити їх можна, не обмежуючи себе у комфорті. Для цього обирайте сучасні енергоощадливі моделі та усією сім’єю дотримуйтесь порад з енергоефективності", – пояснив експерт з енергоефективних товарів YASNO Сергій Перун.

Чи можуть знову підвищити тарифи на електроенергію у 2023 році

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп висловив думку щодо того, чи може влада вдруге протягом 2023 року піти на підвищення тарифів.

"Багато що буде залежати від воєнного розвитку подій. В якому стані будуть наші потужності. Якщо виходити з того, що не буде форс-мажорів, то не очікується ще одного підвищення тарифу для населення в цьому році", – вважає експерт.

Він також нагадав, що представники уряду обіцяють не підвищувати тариф на електроенергію до завершення опалювального сезону. Та все ж Прокіп схиляється до думки, що таке підвищення може бути за певних обставин.

Раніше ми писали про те, скільки тепер платитимуть українці з нічним тарифом на світло та чи реально зекономити. Також ми розповідали про те, що зобов'язані робити власники бойлерів кожного місяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.