Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Статус УБД для добровольців без контракту: хто та як може отримати

Порядок надання статусу має забезпечити Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців

Фото: МО (Flickr), УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни в отриманні статуса УБД

Фото: МО (Flickr), УНІАН. Колаж: Pro Гроші

12 січня Верховна Рада ухвалила порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які виступили на захист України, проте не встигли укласти контракт з військовим формуванням.

Йдеться про законопроєкт №7322, опублікований на сайті ВР.

Документ має довгу назву "Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань".

Раніше уряд вже затверджував порядок надання статусу УБД добровольцям, але тепер цю можливість отримали особи, які відповідають визначеним критеріям. Відповідно до тексту законопроєкту, мають право на статус учасника бойових дій українці, які з 24 лютого по 24 квітня 2022 року добровільно чи у складі формувань захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, взаємодіяли зі Збройними силами, Міністерством внутрішніх справ, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ тощо, перебували безпосередньо у районах ведення бойових дій і брали участь у здійсненні заходів для забезпечення оборони, захисту населення та інтересів України.

Як пояснила пресслужба апарату Верховної Ради, протягом трьох місяців з дня набуття чинності закону Кабінет Міністрів повинен визначити порядок надання статусу УБД. "Рішення прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України. Крім того, новий закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні", – йдеться у повідомленні.

Також зауважимо, що дія законопроєкту не поширюється на працівників підприємств, установ та організацій, які долучилися до проведення операцій об'єднаних сил у зв'язку з військовою агресією Росії.

Які документи необхідні для затвердження статусу

Щоб підтвердити право на статус учасника бойових дій, потрібно надати наступні документи (список не є виключно повним):

  • довідку з військового формування чи правоохоронних органів, з якими особа співпрацювала в ході здійснення заходів для оборони України;
  • витяг з наказу Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил про залучення особи до співпраці.

Якщо зазначених документів немає, людина повинна надати заяву мінімум від трьох свідків про період участі у вказаних заходах, з нотаріально засвідченими підписами цих свідків. Ще одна поправка: свідчення можуть дати лише службові особи військового формування чи правоохоронних органів, які мають документальне підтвердження власної участі в заходах протидії військовій агресії Росії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що змінюється для жінок у 2023 році. Також ми повідомляли, як роботодавці можуть сповіщати військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.