Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комуналка під час війни: за яку послугу українці мають право не платити

НКРЕКП регулює питання щодо можливості не оплачувати конкретну послугу під час дії воєнного стану

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За яку послугу можуть не платити українці

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці зобов’язані в особливий період сплачувати комуналку, оскільки пільги та відтермінування більше не діють. Втім є одна послуга, за яку можна не платити, якщо споживач підлягає одній з визначених категорій.

Про це розповіла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Попри війну, громадяни повинні повністю покривати витрати на комуналку. Якщо вчасно не заплатити за газ, воду чи електроенергію, будуть виникати борги, що зростатимуть в прогресії, поки споживача не відключать від постачання ресурсу. Звісно, українцям доступні пільги та субсидії, які подекуди можуть покрити до 100% всіх потреб.

Але існують визначені категорії громадян, кому дозволено не витрачати кошти на оплату розподілу газу, тобто послугу доставлення. Йдеться про споживачів, які:

  • через війну втратили можливість повноцінно користуватися послугами розподілу природного газу (внаслідок пошкодження об'єкта газоспоживання та/або внутрішньобудинкової системи постачання);
  • через російську агресію не можуть отримувати ресурс, бо пошкодилася розподільна інфраструктура, що унеможливило для облгазів забезпечення цілодобового постачання;
  • не можуть тимчасово проживати в оселі через воєнні дії (за наявності підтверджувальних документів, тобто висновку комісії).

Оплату не будуть нараховувати вищевказаним категоріям громадян, якщо вони не мають доступу до газорозподільної системи на цілодобовій основі.

Нагадаємо, що українці, які не користуються блакитним паливом взагалі, але витрачають кошти на розподіл газу, можуть від’єднатися від загальної труби. Це дасть змогу повноцінно відмовитися від послуги, інакше платити доведеться. Щоб здійснити процедуру від’єднання, необхідно звернутися до спеціальних служб, які по завершенню видадуть відповідне рішення.

Кому не нараховують штрафи

Водночас жителям багатоквартирних будинків дозволили не сплачувати пеню за прострочені газові платіжки. Уряд визначив кілька критеріїв, які є підставами для ненарахування штрафних санкцій. До таких умови відносять:

  • багатоквартирний будинок, у якому створено ОСББ, розміщується на тимчасово окупованій території;
  • будова знаходиться у територіальній громаді в зоні проведення бойових дій;
  • не менше 30% загальної житлової площі будинку визнано непридатною для проживання через російську агресію.

Постанова № 88, в якій прописані критерії, діятиме впродовж всього воєнного стану та ще пів року після його скасування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як розраховується абонплата та коли можна не платити за доставлення газу. Також ми повідомляли, куди звертатися українцям, які отримали некоректні платіжки за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.