Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доставка газу: як розраховується абонплата та коли можна не платити

З'ясувалось, чи треба платити за доставлення газу, якщо не користуєшся послугами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому суми у платіжці за доставку газу не відповідають реальному споживанню

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які користуються газом, мають сплачувати не тільки за кубометри блакитного палива, але й за доставку, яку часто називають абонплатою.

Про це нагадує видання "На пенсії".

Стало відомо, як розраховується сума платежу, а також чи є необхідність платити за доставляння, якщо газом не користуємося. З таким питанням звернулась мешканка Одещини. "Підкажіть, будь ласка, на якій підставі приходять платіжки за доставку газу, якщо майже рік я не користувалася ним?".

Чи треба платити за газ

Навіть у тому випадку, якщо споживач не користувався блакитним паливом цілий рік, але він підключений до труби – він все одно має оплатити послугу доставлення.

Обов’язковий мінімальний обсяг газу, за розподіл якого доведеться сплатити облгазу, залежить від переліку газового обладнання у будинку:

  • 39 кубометрів на рік – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується лише для приготування їжі;
  • 126 кубометрів на рік – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів на рік – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, зокрема – для опалення, або об’єкта споживача, який не є побутовим.

Хто не має платити за доставлення газу

Отже, за доставку не мають сплачувати лише ті споживачі, яких взагалі від’єднали від труби, і це має бути підтверджено відповідним актом.

Як розраховується абонплата

Сума абонплати розраховується індивідуально – виходячи з обсягів газу, спожитого за попередній газовий рік, тобто з 1 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року. Якщо цього періоду сім’я витратила газу менше, ніж у попередньому газовому сезоні, то й платити за розподіл газу вона буде менше. Відповідно, за більшого споживання газу абонплата теж буде більшою.

У тому випадку, якщо споживання газу не було та немає відповідних документів про пошкодження, то облгаз візьме за основу обов’язковий мінімальний обсяг газу.

Що буде з боргами за світло?

Як відомо, багато українців через війну виїхали зі своїх квартир та будинків у безпечніші місця. Однак хвилюватися за те що, наприклад, після повернення додому доведеться платити за світло, яким не користувалися, не слід.

За словами гендиректора компанії Yasno Сергія Коваленка, споживачі мають оплачувати лише ті послуги, якими точно користувалися. Тож для цього щомісяця потрібно передавати показники лічильника.

Але якщо людина певний час не перебувала вдома і не користувалася електроенергією, але показники лічильника надасть вже після повернення — відбудеться автоматичний перерахунок, і ніяких додаткових оплат за світло здійснювати не доведеться.

Раніше ми писали, за яких умов українцям дозволили ігнорувати штрафи за несплату газу. Сайт Pro Гроші розповідав, чому в платіжках за газ можуть з'являтися незрозумілі борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.