Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких українців звільнили від перевірки лічильників: кого стосується

Лише деякі категорії громадян мають право не проводити перевірку лічильників

Фото: Pro Гроші

Під час воєнного стану дві категорії українців може не проходити процедуру перевірки лічильників

Фото: Pro Гроші

В Україні перевірка лічильників електрики, газу та води завжди була обов'язковою для всіх. Це потрібно, щоб переконатися, що лічильники працюють правильно і нарахування за комунальні послуги є точними. Однак після початку повномасштабної війни деякі правила змінилися, і певні категорії громадян отримали тимчасові послаблення щодо цієї процедури.

Це передбачає Постанова № 440 "Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану".

Для чого потрібна повірка лічильників

Регулярна повірка лічильників дозволяє переконатися, що прилади працюють справно, а споживання газу, електроенергії та води фіксується коректно. У тому разі, якщо лічильник працює неправильно, це може призвести до неточних нарахувань за комунальні послуги, що своєю чергою може спричинити фінансові втрати для споживачів.

Хто може не проводити повірку лічильників

За умов воєнного стану, певні категорії громадян тимчасово звільнені від обов’язкової повірки лічильників. Зокрема, це стосується:

  • мешканців тимчасово окупованих територій. Вони не зобов’язані здійснювати повірку лічильників до моменту закінчення воєнного стану. Після його завершення їм надається три місяці для виконання цієї процедури.
  • жителів зон активних бойових дій. Ця категорія українців має провести перевірку своїх лічильників протягом шести місяців після закінчення воєнного стану.

Що робити після проведення повірки

Якщо ваша територія не підпадає під винятки, вам необхідно провести перевірку лічильників. Та після цього виконати кілька важливих кроків, а саме:

  1. Опломбувати прилади обліку. Це гарантує, що лічильник не підлягає несанкціонованим змінам.
  2. Зареєструвати лічильники на абонентський облік. Це необхідно для того, щоб дані про лічильник та його стан були офіційно зафіксовані.
  3. Отримати свідоцтво про повірку. Якщо лічильник справний, вам видадуть відповідний документ. У разі несправності – ви отримаєте довідку про непридатність приладу.

Тож, щоб уникнути неприємностей, потрібно проводити перевірку лічильників. У разі, якщо громадян мешкає на тимчасово окупованій території, або ж там, де ведуться активно бойові дії, він може відкласти цю процедуру.

Раніше ми повідомляли, як споживачам не переплачувати за газ. Також ми писали, як в Україні нараховуватиметься субсидія з 1 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.