Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям приписують зайві кубометри в платіжках: як не переплачувати за газ

Досить часто споживачам доводиться переплачувати за блакитне паливо через власні помилки

Фото: Pro Гроші

Українці часто переплачують за газ

Фото: Pro Гроші

Деякі українці навіть не здогадуються, що щомісяця можуть переплачувати за блакитне паливо. Та в цьому часто винні самі споживачі, оскільки невчасно передають показання газового лічильника, або й взагалі не роблять цього. Тому замість фактичного споживання, у платіжній квитанції вказуються середні дані, що призводить до додаткових витрат.

Про це повідомили в ГазПравді.

Як уникнути переплат

Щоб уникнути неприємних сюрпризів у квитанціях, слід вчасно передавати показання лічильника. За словами експертів, у споживачів є п'ять днів на початку кожного місяця – з 1 по 5 число – коли можна передати дані.

Саме ці дані зарахуються як фактичне споживання за попередній місяць. Це забезпечить нарахування реальної суми за спожитий газ.

Якщо не передати показання лічильника вчасно, то нарахування відбуватимуться за середніми даними. Вони формуються на основі середнього місячного споживання за попередні три роки. Такі розрахунки можуть бути значно вищими, ніж фактичне споживання на цей момент. У зв'язку з цим й відбувається переплата.

Важливо зауважити, що потрібно передавати показники з лічильників навіть якщо ніхто не проживає в приміщенні, або газом взагалі не користуються. В такому випадку буде враховано нульове споживання, і ви не отримаєте рахунки за газ.

Як передати показання

Передача показань лічильника є простою процедурою. Ось декілька способів, через що це можна зробити:

  • особистий кабінет на сайті національного оператора "Газорозподільні мережі України". Цей спосіб працює, якщо даний оператор постачає газ у вашому регіоні;
  • сервіс місцевого оператора – якщо саме він є постачальником газу;
  • чат-боти gas.ua для абонентів Нафтогазу (майже 98% побутових споживачів використовують цей сервіс);
  • SMS-повідомлення або телефонний дзвінок. Однак цей варіант менш надійний через можливі помилки під час передачі даних.

Українцям важливо розуміти, що вчасна подача показань лічильника допоможе уникнути зайвих витрат і платити лише за фактично спожитий газ.

Раніше ми писали, як з українців "вибивають" борги за комуналку. Також ми повідомляли, чи можуть отримати субсидію ті, хто не працює.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.