Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуємося до морозів: як зберегти тепло в оселі без великих витрат

Непосильні платіжки за комунальні послуги можна значно зменшити, якщо вдатися до утеплення вікон

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ефективні способи утеплення вікон перед настанням зими

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна стоїть на порозі зими, а деякі області вже пережили появу першого снігу. Хоч на вулиці ще не мінусова температура, проте зовсім скоро з’являться морози. Врятуватися від них у сучасних реаліях, коли централізоване опалення не дозволяє влаштувати у квартирі тропіки, а періодичні ракетні обстріли окупантів здатні залишити без електроенергії та тепла на невизначених термін, змушують шукати способи ефективного, але дешевого утеплення.

Сайт Pro Гроші розповідає, як без великих затрат підвищити теплоізоляцію та не переплачувати за комунальні послуги через максимальну потужність роботи обігрівачів.

Чому важливо утеплювати саме вікна

Через щілини у вікнах приміщення може втрачати в середньому 30% теплого повітря. Зате найбільш дешеві та доступні кожному способи теплоізоляції допоможуть на 5-7 °С підвищити температуру. Бажано здійснити процедуру до настання морозів, але навіть під час зими не пізно вдатися до оптимізації.

Для початку – найбільш логічна порада: купити склопакети замість старих віконних рам. Звісно, вони дещо вибиваються з характеристики недорогих, але прослужать не один сезон і дозволять одразу забезпечити оселю кількома градусами тепла. Лише пам’ятайте, що при виборі варіанту варто звертати увагу на показник низькоємісійності скла (здатність відбивати тепло назад у приміщення).

Багатошарові штори

Якщо не маєте змоги придбати подвійне або потрійне скло, можна тимчасово задовільнити потребу, купивши багатошарові штори. Вони менш ефективно ізолюють приміщення від температури зовні, але завдяки кільком важким шарам тканини можна на деякий час замінити склопакети. Ця альтернатива створить бар'єр між внутрішньою та зовнішньою частинами будинку, хоч і не додасть звукоізоляцію.

Додатково можна утеплити вікна гумою, адже цей матеріал є чи не найгіршим другом щілин. Віконна гума на лише збереже тепло у кімнатах, але й знизить рахунки за комунальні послуги. Ви більше не побачите результат крижаних протягів, бо зможете заповнити щілини цим довгостроковим рішенням.

На щастя, матеріал легко придбати у будь-якому господарському магазині у вашому населеному пункті. Також не проблема замовити онлайн.

Утеплюємо вікна плівкою

Ще одна дешева альтернатива дорогим склопакетам, яку продають в Інтернеті чи більшості магазинів з будівельними матеріалами. У вашому розпорядженні – пластикова віконна плівка, яка клеїться на раму чи скло з внутрішнього боку за допомогою двостороннього скотчу. Для забезпечення ідеального прилягання можна нагріти її феном.

До речі, існує два види плівки, які відрізняються способом кріплення. Перший має клейку стрічку, яку ви приклеюєте до віконної рами. Такий метод підвищує енергоефективність на 13%. Інший вид наклеюється безпосередньо на скло, що дозволяє блокувати ультрафіолетові промені і берегти на 50% більше тепла у домі. Варто знати, що використання низькоемісійної плівки (другий вид) з подвійними склопакетами може анулювати гарантію виробника, тож потрібно дізнатися цю деталь завчасно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як можна вирішити проблему протягу. Також ми повідомляли, навіщо в хрущовках загадкове вікно між ванною та кухнею.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.