Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці отримають більші платіжки за газ взимку: як зміниться сума

Порівняно з минулим роком українці будуть платити за газ на 16% дорожче, тож взимку платіжки доведеться оплачувати більшою сумою

Колаж: Pro Гроші

Газові платіжки взимку вимагатимуть від українців більшу оплату за блакитне паливо

Колаж: Pro Гроші

Державна служба статистики повідомляє, що вартість блакитного палива в Україні підвищилася, якщо порівнювати платіжки за газ з січнем-серпнем минулого року.

Подробиці пише видання Obozrevatel.

Світовий дефіцит на ринку енергетики спричинив до економії газу в Україні, особливо на фоні близького опалювального сезону. Згідно статистичних даних, сума за користування газом у комунальній платіжці цієї зими зросте на 16% у порівнянні з 2021 роком, не дивлячись на те, що тарифи від початку поточного року офіційно заборонили збільшувати до середини 2023-го.

Держстат публікує дані, згідно яких середнє збільшення вартості блакитного палива – більше трьохсот гривень в місяць. Зокрема, варто перевірити інформацію, яка стосується тарифів кубометру газу. У минулому році "Нафтогаз" продавав одиницю палива за 6,33 грн, тоді як зараз українці платять за кубометр 7,96 грн.

Отож при використанні 200 кубів цього грудня українці будуть зобов’язані заплатити 1592 грн, хоча в цей період минулого року сума дорівнювала 1266 грн. Різниця – 326 грн. Не варто забували, що на цифри впливає відкритість газового ринку. Минулого року чимало українців користувалися послугами газзбутів, тоді як зараз чи не вся держава перейшла на послуги "Нафтогазу".

Тарифи на газ не зміняться найближчим часом

Що стосується тарифів на централізоване опалення, то ситуація залишається незмінною як мінімум до середини 2023 року. Дійсно, питаннями вартості займаються органи місцевого самоврядування, проте центральна влада заборонила підіймати ціни більше рівня 7,96 грн за кубометр.

Зауважимо, що відколи українці перейшли на користування послугами "Нафтогазу", вони оплачують облгазам лише постачання блакитного палива. Платіжки формують також обласні оператори, а ось поповнювати рахунок за використаний газ доводиться саме підприємству.

Через це чимало громадян скаржаться на невідповідність показників лічильника і кінцевої суми оплати. Часто громадянам доводиться платити більшу суму, ніж було використано паливо по факту. Компанія звинувачує у помилках саме операторів ГТС, оскільки вони саботують рішення щодо зміни кінцевого отримувача фінансів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли розпочнеться опалювальний сезон 2022-2023. Також ми повідомляли, що тарифи на електроенергію можуть зрости.

Більше про новини стосовно опалювального сезону 2022 читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.