Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дія анонсувала нову послугу щодо субсидій – що зміниться для деяких українців

Для українців готують чергові зміни у процедурі оформлення житлових субсидій, оновлення запрацює вже незабаром

Фото: Unsplash

Отримати субсидыю через Дію стане ще простіше

Фото: Unsplash

В Україні працюють над спрощенням оформлення субсидій на комунальні послуги на держпорталі Дія. Оновлений функціонал вже перевіряють, а громадянам пропонують приєднатися до тестування послуги.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, майбутнє оновлення зробить послугу з оформлення житлової субсидії більш досконалою.

"Зможете втричі швидше подавати заяву про отримання допомоги від держави, призначеної на оплату комуналки", — йдеться у повідомленні міністра.

Нараз громадяни, які оформлюють субсидію, доводиться заповнювати розширену форму, яка складається з 21 пункту. Однак тепер перелік вимог хочуть скоротити до семи. А сама процедура подачі заявки триватиме не більше десяти хвилин.

Як зазначалося вище, українці можуть долучитися до бета-тестування послуги. Для цього потрібно заповнити форму у чат-боті "Запис на бета-тестування Дії" за посиланням.

Чи відмовлять у субсидії власникам земельних паїв

Якщо у когось з членів домогосподарства, яке претендує на отримання житлової субсидії, є у розпорядженні земельний пай, то ця навряд чи стане перепоною для отримання пільги. Але, як пояснили у Пенсійному фонді, субсидію призначають враховуючи дохід отриманого від землі. Якщо розмір доходу є значним, тоді власнику паю відмовлять в отриманні субсидії.

"Якщо земельний пай не здається в оренду і не приносить доходу, сам факт його наявності не позначається на призначенні домогосподарству житлової субсидії", – підкреслили у держструктурі.

На які послуги надаються субсидії

За допомогою субсидії українці можуть не переживати щодо оплати наступних комунальних послуг:

  • абонентське обслуговування за комунальними послугами;
  • поводження з побутовими відходами;
  • управління багатоквартирним будинком;
  • постачання та розподіл природного газу;
  • централізоване водовідведення;
  • централізоване водопостачання;
  • постачання та розподіл електроенергії;
  • постачання теплової енергії;
  • постачання гарячої води.

Як дізнатись про призначення субсидії

Інформацію про це надають у Пенсійному фонді, якщо претендент особисто туди завітає. Отримати інформацію можна й онлайн – в особистому кабінеті на сайті ПФУ. При цьому, орган Пенсійного фонду інформує громадян як про призначення житлово-комунальної субсидії, так і в разі відмови.

На звернення, які надходили в паперовій формі та мали негативне рішення — відповідь надають також на папері, обов'язково повідомляючи про причини відмови та порядком оскарження.

Щодо електронних заявок, то у цьому випадку громадяни отримують зворотній зв'язок через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи портал Дія.

Які ще нові послуги з'явилися у Дії

Віднедавна українці можуть користуватися наступними новими функціями:

  • допомога при всиновленні дитини;
  • допомога з догляду за хворою дитиною;
  • допомога людям з інвалідністю дитинства та дітям з інвалідністю;
  • допомога на дитину одинокій матері або батьку.

Щодо усиновлення дитини, то тепер в додатку громадяни отримують первинну консультацію, а згодом їм дозволять реєструватися безпосередньо кандидатом на усиновлювача.

Раніше ми писали, чому в Україні масово скасовують субсидії. Також ми розповідали, як правильно подати заяву на отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.