Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть втратити пільги на оплату комуналки – за яких умов

Розповідаємо, які існують підстави для скасування пільг на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для скасування пільг існує лише три підстави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні багато людей, які потребують допомоги, отримують пільги на оплату комунальних послуг. Проте, існують випадки, коли нарахування такої допомоги можуть припинити.

Про це йдеться у Постанові № 373 "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі"

Коли можуть скасувати пільги?

Відповідна Постанова передбачає лише три підстави для скасування пільг на оплату комунальних послуг, а саме:

  • у разі відповідної заяви пільговика (виплати скасовуються з місяця, що настає за місяцем подання заяви);
  • у разі призначення пільговику житлової субсидії (пільги скасовуються з місяця, що настає за місяцем призначення субсидії);
  • у разі смерті пільговика (з місяця, що настає за місяцем смерті).

Які нові правила призначення субсидій почати діяти в Україні?

Відтепер на призначення субсидії можуть розраховувати громадяни, які понад місяць перебували у полоні. Також під час призначення допомоги не враховуватимуться доходи осіб, які перебувають у полоні, вважаються безвісно відсутніми або зниклими безвісти, якщо зареєстроване чи фактичне місце проживання відрізняється від адреси домогосподарства.

Також українцям дозволили під час оформлення субсидії вносити у документи, за якою її задекларовано, однак субсидію все одно призначать лише за одним місцем проживання – зареєстрованим, задекларованим чи фактичним.

Також були запроваджені й інші правила, а саме:

  • для розрахунку розміру субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, які залишились без централізованого тепло- або газопостачання та для обігріву використовують побутові електроприлади, застосовуються соціальні нормативи для індивідуального опалення;
  • обмеження терміну, що надається для виправлення помилки у заяві або декларації на час хвороби заявника – можна продовжувати на час хвороби, але не довше закінчення опалювального або неопалювального сезону;
  • зобов'язання впродовж 30 днів інформувати уповноважений орган, якщо особа зі складу домогосподарства або член сім'ї перебували за кордоном понад 60 днів у період, за який враховуються доходи.

Раніше ми розповідали, хто з українців у червні може втратити субсидію. Також ми писали, чи можуть вимушені переселенці оформити субсидію у 2023 році. Більше про субсидію та інші соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.