Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло доведеться змінити: яке рішення анонсували в Міненерго

Енергосистема сильно постраждала минулої зими, тож підготовка до наступної не буде легкою

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряду доведеться прийняти остаточне рішення щодо тарифів на світло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підвищення тарифів на електроенергію хвилює споживачів, особливо мало захищені верстви населення. Наразі уряд не визначився з цінами, але остаточне рішення таки доведеться ухвалити, і воно буде важким.

Про це повідомив заступник міністра енергетики Фарід Сафаров в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Він наголосив, що будь-які зміни в тарифах напередодні опалювального сезону та похолодань, тобто в піки зростання, – це вимушені кроки. У 2023 році ситуацію ускладнює необхідність відновлення енергосистеми після значних пошкоджень внаслідок масованих ракетних атак російських окупантів.

"Таке рішення (ред. – про підвищення тарифів на світло) доведеться ухвалити, інакше енергосистему не вдасться не те що відновити, а й підготувати до наступної зими, яка потенційно може бути набагато складнішою, ніж попередня", – зауважив Фарід Сафаров.

Тож наразі в уряді точаться дискусії щодо доцільності зміни тарифів на електроенергію, термінів і кінцевої вартості. Водночас важливо не лише прийняти зважене і справедливе рішення, але й надати незахищеним верствам населення цільову допомогу на покриття рахунків за світло. Зокрема в якості субсидій.

Фінансуватися ця підтримка буде різними шляхами, як от доходами від експорту ресурсу та коштами від партнерів України. Сафаров уточнив, що тих фінансів, які вже надійшли від Європейського Союзу та Світового банку для Фонду енергетичної підтримки, недостатньо, щоб повністю задовольнити потреби держави. Тож ведуться перемовини щодо оптимізації допомоги.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляла про оголошення нових тарифів наприкінці квітня чи на початку травня. Але 25 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів про відтермінування на місяць, до кінця травня. Ще 31 день українці платитимуть за світло за звичними для себе цінами.

Що буде з цінами на газ

З тарифами на блакитне паливо ситуація дещо краща. Вони не зміняться щонайменше до 31 серпня поточного року завдяки ухваленому Кабінетом міністрів рішенню продовжити дію пільгової ціни на газ. Тож Нафтогаз, який обслуговує близько 98% населення, не може до кінця літа встановити вартість більш як 8 грн за куб. м.

Зауважимо, термін дії пільгових умов завершувався 30 квітня 2023 року. Водночас на офіційному сайті групи "Нафтогаз України" з’явився новий річний тариф на газ. Вартість не змінилася і становить 7,96 грн за куб. м. Діятиме фіксована ціна з 1 травня 2023 року до 1 травня 2024 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, про що домовилися у Кабміні про вартість електроенергії та що варто знати українцям. Також ми повідомляли, що у Нафтогазі пояснили, чому варто відмовитися від паперових платіжок за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.