Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Боржники можуть отримати субсидію? Як оформити допомогу на опалювальний сезон

Розповідаємо, як отримати субсидію громадянам, які накопичили борги за житлово-комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Субсидії для боржників в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадянам України, які самостійно не в змозі оплачувати житлово-комунальні послуги, держава продовжує надавати субсидії на опалювальний сезон. Щоб отримати підтримку в повному обсязі, українцям потрібно подати необхідні документи до 30 листопада.

Про те, як отримати субсидію громадянам у яких є борг за комунальні послуги, повідомили у Міністерстві соціальної політики.

У допомозі на сплату комунальних послуг можуть відмовити, якщо:

  • споживач накопичив борг за житлово-комунальні послуги на суму, яка перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та складає 680 грн;
  • термін простроченої заборгованості складає понад 3 місяці.

"Водночас навіть за таких обставин, житлова субсидія може бути призначена, зокрема, у разі укладення договору реструктуризації заборгованості між надавачем та споживачем комунальної послуги. Копія такого договору долучається до заяви на субсидію", — йдеться у повідомленні.

Також, якщо в призначенні субсидії на житлово-комунальні послуги було відмовлено через наявну заборгованість, українці можуть подати нову заяву про її призначення. Але цього разу, в заяві про призначення допомоги, потрібно вказати лише ті послуги, за якими заборгованості немає.

Кому можуть відмовити в призначенні субсидії

Під час нарахування житлової субсидії враховують доходи всіх членів домогосподарства, але призначають таку допомогу одному з членів родини. У підтримці по сплаті комунальних послуг можуть відмовити у таких випадках:

  • якщо у власності сім'ї більше одного житлового приміщення;
  • якщо у членів домогосподарства є депозит у банку понад 100 тисяч гривень або облігації внутрішньої державної позики на суму понад 100 тисяч гривень;
  • якщо у складі сім'ї є безробітні повнолітні особи або ті, хто не оплачує ЄСВ протягом 90 днів;
  • якщо є житло площею понад 130 м² у багатоквартирному будинку або приватний будинок площею понад 230 м²;
  • якщо родина має транспортний засіб з роком випуску менше 5 років або більше одного транспортного засобу з роком випуску менше 15 років;
  • якщо у одного з членів домогосподарства є борг, внесений до Єдиного реєстру з виконавчих проваджень, терміном понад три місяці.

Призначенням субсидій займається Пенсійний фонд, але для оформлення допомоги не обов'язково його відвідувати, можна скористатись порталом Пенсійного фонду або порталом "Дія".

Раніше ми писали, як дізнатись про призначення допомоги на сплату комунальних послуг, а також який середній розмір житлової субсидії за підсумками жовтня в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.