Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З 1 липня для деяких українців в Польщі з'являться нові правила: чого очікувати водіям

Розповідаємо про головне нововведення липня, яке стосуватиметься українців, що наразі проживають у Польщі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Польщі підвищують штрафи для деяких автомобілістів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На українців, які наразі перебувають у Польщі та пересуваються по країні на автомобілях, чекає неприємний сюрприз. Так, з 1 липня держава підвищує штрафи для автомобілістів.

Про це повідомляє Naszemiasto.pl.

Зазначається, що платити більше доведеться у зв'язку з підвищенням рівня мінімальної заробітної плати у Польщі.

Як зміняться штрафи

Якщо у власника легкового автомобіля не буде страхового поліса, сума штрафу може скласти майже 7 тисяч злотих. Але кінцева сума залежатиме від загальної кількості днів, коли не було полісу.

Передбачається, що розмір штрафу за відсутність страхування за період в 1-3 дні становитиме 40% мінімальної зарплати, яка з 1 липня становитиме 3,4 тис. злотих (31 767 гривень). Якщо перерва у страхуванні становитиме понад 14 днів — 200% від "мінімалки". Відповідно, штрафи будуть такими:

  • 1 369 злотих (12 тисяч гривень) — від 1 до 3 днів;
  • 3 490 злотих (30,71 тис. грн) — від 4 до 14 днів;
  • 6 980 злотих (61,42 тисячі грн) — 14 днів і більше.

Відповідно до польських правил, поліс страхування цивільної відповідальності потрібно оформлювати усім власникам легкових автівок. Виняток поширюється лише для тимчасово вилучених з руху авто, які перебувають на ремонті.

За що ще можуть оштрафувати у Польщі

  • Через недогляд за дітьми

Викласти від 50 до 2 000 злотих (від 413 до 16 540 грн) доведеться батькам, які гулятимуть з дитиною по проїжджій частині, велосипедній доріжці чи залізничній колії.

Також діти до 10 років не можуть користуватися електросамокатом, кататися на скейтборді на велодоріжках чи дорогах. Якщо дитина порушить ці заборони — її батьків можуть оштрафувати на понад 200 злотих (від 1 654 грн).

  • За вигул собаки

Вигулювати домашнього улюбленця у Польщі не можна без намордника та повідця, якщо порода собаки належить до переліку агресивних. А що стосується заборони на вигул тварин, то такі правила діють в багатьох прибережних містах.

Порушення правил обійдеться громадянам у 500 злотих (до 4 132 грн).

  • Фарбування фасадів та вікон

Будинки в Польщі мають певний зовнішній дизайн. Якщо людина захоче його змінити, потрібно отримати дозвіл громади, інакше нічого не вийде.

Більше про систему штрафів у Польщі можна прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що в Україні можуть з'явитися нові штрафи для громадян, які займаються бізнесом за кордоном. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.