Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З комфортом, ще й безплатно: хто має пільги на поїздки Укрзалізницею

Можливість безплатно чи зі знижкою їздити у потягах Укрзалізниці мають не лише діти та студенти

Фото: УЗ/Telegram, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Потягами УЗ можна їздити безплатно чи з великими знижками

Фото: УЗ/Telegram, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі категорії українців можуть користуватися пільгами на поїздки залізничним транспортом. Іншими словами — не платити за квитки на потяги Укрзалізниці або купувати їх з великими знижками. До переліку таких категорій громадян входять не тільки студенти та школярі.

Про це йдеться на офіційному сайті УЗ.

Право на пільговий проїзд Укрзалізницею мають:

  • діти від 6 до 14 років у всіх пасажирських вагонах – 75% вартості дорослого квитка;
  • діти до 6 років без потреби окремого місця – безплатно;
  • діти від 5 до 10 років – знижка на квитки при користуванні потягами, які не є частиною АТ "Укрзалізниця";
  • студенти закладів вищої освіти всіх рівнів акредитації та учні професійно-технічних навчальних закладів – 50% вартості квитка (окрім вагонів вищої категорії типу СВ, купе та вагонів 1-го класу);
  • особи з інвалідністю внаслідок війни III групи – безплатно один раз на два роки (в обидві сторони) або раз на рік зі знижкою 50%;
  • учасники бойових дій – безплатно раз на два роки чи раз на рік зі знижкою 50%;
  • батьки військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти під час служби – безплатно раз на два роки чи раз на рік зі знижкою 50%.

Також з 1 жовтня по 15 травня деякі пасажири отримають можливість подорожувати потягами Укрзалізниці лише за половину вартості квитка. Йдеться про:

  • осіб з інвалідністю І групи;
  • дітей з інвалідністю;
  • їхніх супроводжуючих (не більше однієї людини);
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни І чи II групи;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни II, III групи серед учасників бойових дій під час Другої світової війни, які досягли віку 85 років і старше;
  • УБД під час Другої світової війни старше 85 років.

Зауважимо, що посадка у потяг за пільговим проїзним можлива лише за умови наявності документа, що підтверджує особу. Це не лише паспорт громадянина, але й посвідчення водія, дипломатичний чи службовий паспорт, картка мігранта тощо. Плюс необхідно надати оригінал документа, який підтверджує право на пільгу.

Додаткові потяги від УЗ і нові вагони

Раніше ми розповідали, що компанія має намір запустити кілька нових рейсів до Варшави. Це дуже популярний та завантажений маршрут, тому Укрзалізниця намагається збільшити кількість доступних квитків для пасажирів.

Планується відправляти у дорогу два потяги – з Києва та Рави-Руської (Львівська область). Спершу компанія узгодить відкриття додаткового маршруту з Польщею, а потім запустить перші поїзди. Вагони матимуть стандартні габарити й не відрізнятимуться від звичайних для УЗ.

Також відомо, що перевізник закупить ще 44 пасажирські вагони, щоб оновити рухомий склад. Йдеться про купівлю 20 купейних вагонів, 12 СВ, 9 плацкартних та 3 вагонів, призначених для перевезення людей з інвалідністю.

Вони будуть обладнані кондиціонерами, вакуумними туалетами, розетками та USB-портами, кавомашинами, системою відеоспостереження і навіть сповивальними столиками. Отримання в рамках контракту планується до кінця 2025 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрзалізниця змінила розклад низки поїздів і розповідав, куди доїхати стане важче. Також ми повідомляли, як Укрзалізниця штрафує за безквитковий проїзд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.