Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зменшиться кількість автобусних перевезень — що відбувається

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури попередили про зміни, які відбудуться вже незабаром

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасують 30% міжнародних автобусних маршрутів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують скоротити кількість автобусних маршрутів, які возять пасажирів за кордон. Загалом мова йде про скасування як мінімум 30% міжнародних рейсів.

Про це заявив заступник міністра з розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

За його словами, поменшає рейсів до Румунії та Чехії. А загалом міністерство вже скасувало 280 маршрутів. В основному це автобуси, які здійснювали поїздки до Польщі та РФ.

"Зараз працюємо над цим питанням з Румунією, Чехією та іншими країнами. За моїми оцінками, щонайменше 30% усіх маршрутів ми скасуємо", — сказав він.

Деркач пояснив, що тепер водій, який хоче займатися міжнародними пасажирськими перевезеннями, повинен ще знайти для цього партнера, який підмінюватиме його під час рейсів. Відповідна норма є законодавстві. Без напарника водій може їздити лише по Україні або взагалі не працювати.

"Ми чекаємо відповіді від Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови. Хочемо з'ясувати, скільки водіїв, які мають дозволи на перевезення, взагалі не зверталися до них. Тобто їздять без напарника. Офіційно ми маємо право припиняти діяльність таких маршрутів", — підкреслив Сергій Деркач.

Нові правила для перетину кордону

В останній місяць літа в Україні побільшало пунктів пропуску, на яких почали тестувати "єЧерга" для автобусів. Нововведення запрацювало у Львівській, Чернівецькій та Закарпатській областях.

Зміни означають, що водії автобусів отримали можливість самостійно визначати конкретний час, коли вони хочуть перетнути кордон.

Коли в Україні зникнуть автобуси на бензині та дизелі

Відповідний законопроєкт ще на весні 2023 року підписав президент Володимир Зеленський. Передбачається, що вже у перший день 2036 року українці їздитимуть на електробусах або автобусах з двигунами внутрішнього згоряння з ГБО та водневими осередками. Цей транспорт курсуватиме у містах районного та обласного значення.

Але зміни відбуватимуться у кілька етапів:

  • містам, де населення складає від 250 тисяч осіб заборонять купувати понад 50% автобусів із двигунами внутрішнього згоряння з 1 січня 2028 року;
  • з 1 січня 2030 року усі міста повинні будуть закуповувати тільки електробуси.

При цьому за органами місцевого самоврядування залишили право змінювати терміни, але не більше ніж на два роки.

Раніше ми розповідали, про які права на АЗС має знати кожен водій.Також ми писали, яка нова технологія з'явилася у київському метро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.