Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїхати за кордон під час війни можна з одним документом – що потрібно мати

Існує досить поширений і найпростіший з точки зору оформлення документів спосіб перетнути кордон

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Кому можна легально виїхати за кордон під час війни

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть виїхати за кордон, супроводжуючи особу, яка потребує постійного догляду. Важливо не плутати поняття опіки, піклування та постійного догляду, адже деякого статусу домогтися дуже важко і довго.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець зауважив, що до нього часто звертаються за консультацією люди, які хочуть оформити опіку над кимось та цікавляться, чи можливий виїзд за кордон в такому випадку. Втім адвокат попереджає, що спершу варто розібратися у відмінностях між поняттями, які часто плутають. Наприклад, опіка встановлюється виключно за рішенням суду і лише над особою, яка не досягла повноліття чи визнана психіатричною експертизою недієздатною.

Дуже важкою і тривалою за часом є ця процедура, зазвичай займає близько року. Іншим варіантом легального виїзду за кордон є піклування: його призначають для людей похилого віку (за 80 років) та осіб з інвалідністю 1 і 2 груп. В цьому також часто трапляються невдачі та затримки, продиктовані прогалинами в законі.

"На практиці соціальні служби на місцях не встановлюють піклування, пояснюючи це відсутністю розробленого й затвердженого порядку. Хоча Цивільним кодексом передбачена можливість встановлення помічника дієздатної фізичної особи. Правда, є нюанс: можуть відмовити за формальними підставами", – уточнив адвокат.

Тому найшвидшим і простим способом з точки зору оформлення фахівець вважає постійний догляд. Супроводжуючи людину, для якої встановлений догляд, можна безперешкодно перетинати кордон. Плюс доглядальника не можуть мобілізувати.

Як оформити постійний догляд

На отримання таких соціальних послуг можуть претендувати наступні категорії осіб:

  • люди з інвалідністю 1 групи;
  • діти з інвалідністю;
  • громадяни похилого віку з когнітивними порушеннями;
  • невиліковно хворі, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та обслуговуватися;
  • діти, якім не встановлено інвалідність, але які хворіють на низку захворювань (повний перелік затверджено постановою КМУ від 27 грудня 2018 року № 1161).

Щоб оформити постійний догляд, варто звернутися до лікарсько-консультативної комісії та отримати відповідну довідку. Її разом з пакетом документів варто подати до органів соціального захисту за місцем проживання, після чого приблизно протягом місяця буде складено акт про встановлення догляду.

З ним вас безперешкодно випустять з України. Але зауважимо: особі можуть відмовити, якщо вона пропонує неналежні побутові умови чи не планує жити разом із суб’єктом догляду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які документи потрібно взяти з собою у ТЦК після отримання повістки. Також ми повідомляли, чи випускають за кордон осіб з подвійним громадянством.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.