Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні планують модернізувати контрольно-пропускний пункт – який саме

В одній з областей України планують розбудувати КПП, щоб збільшити його пропускну здатність та покращити роботу

Фото: ДПСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

КПП в Одеській області хочуть модернізувати

Фото: ДПСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

5 грудня відбулася інфраструктурна нарадо щодо контрольно-пропускного пункту "Старокозаче – Тудора" в Одеській області. Його хочуть модернізувати, аби робота здійснювалася швидше та ефективніше. Наразі через КПП кожного дня проїжджають до 50 вантажівок із Молдови.

Про це йдеться на Facebook-сторінці Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області.

Гроші на розбудову планують взяти в міжнародних донорів, зокрема, скористатися фінансуванням американської агенції USAID. Фактична пропускна здатність КПП "Старокозаче – Тудора" – не більше 130 вантажних транспортних засобів з боку України. Тоді як з Республіки Молдова щодня проїжджають максимум 50 вантажівок.

Це дуже маленька кількість, враховуючи, що пункт пропуску є одним із ключових на території Одещини. Тому модернізація стала необхідністю: вона не тільки розширить функціональні можливості КПП, але й покращить умови праці прикордонників.

"В умовах війни – це економіко-логістичні "ворота", через які проходять основні обсяги експортних та імпортних товарів", – зауважив начальник Служби відновлення в Одеській області Андрій Донченко. Він наголосив на тому, що без належного транспортного сполучення з сусідніми країнами можна забути про ефективну експлуатацію доріг.

На кордоні відкрили новий пункт пропуску

Польські перевізники продовжують блокаду, вимагаючи зрушень у перемовинах між урядами. Але ситуація трохи покращилася внаслідок відкриття нового контрольно-пропускного пункту "Угринів – Долгобичув". Це стало можливим завдяки домовленостям у рамках спільного українсько-польського плану деблокади кордону.

Як зауважив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, КПП спочатку працюватиме у тестовому режимі, тобто:

  • вантажівки з масою понад 7,5 тонн проїжджатимуть порожніми;
  • для перетину кордону не буде потреби реєструватись в електронну чергу, оскільки пропускна здатність на перших порах становитиме 100 вантажівок на добу.

А ще представники Польщі та України на зустрічі 1 грудня домовилися про певні заходи для вирішення проблеми:

  • у системі "єЧерга" з'являться окремі лоти для порожніх вантажівок у пунктах пропуску "Ягодин – Дорогуськ" та "Краківець – Корчова";
  • запустять пілотний проєкт, який передбачає реєстрацію в системі безпосередньо перед перетином кордону у пункті "Нижанковичі – Мальховіце".

Обидві сторони намагаються якнайшвидше знайти спільну мову та домогтися розблокування доріг, аби сприяти ефективній логістиці та скоротити величезні черги з транспортних засобів. Але важко сказати, коли вдасться домогтися послаблення страйків, оскільки польські перевізники анонсували тривалість заходів до лютого 2024 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке рішення прийняли польські протестувальники. Також ми повідомляли, що для українців подешевшають деякі квитки за кордон і розповідали, що запланували в Укрзалізниці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.