Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна та Польща розвиватимуть залізничне сполучення: які зміни відбудуться

Голова правління Укрзалізниці наголосив, що це стало першою масштабною угодою між залізничними компаніями двох країн з 1994 року

Фото: Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Представники двох залізничних компаній підписали угоду про співпрацю

Фото: Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Україна та Польща продовжують розвивати та зміцнювати співпрацю. На цей раз представники двох операторів залізничних перевезень домовилися про спільну роботу, яка дасть змогу збільшити експортно-імпортний потенціал.

Про це повідомив керівник правління Укрзалізниці Євген Лященко.

Українська та польська залізниці уклали угоду про співпрацю

Договір, який підписали 28 серпня 2023 року, вказує на намір обох сторін глибоко співпрацювати для зміцнення та підвищення потенціалу експорту та імпорту. Ця спільна угода має розв'язати ключові питання щодо пасажирських та вантажних перевезень між Польщею та Україною.

Головна мета полягає в розвитку прикордонної інфраструктури, а також в збільшенні обсягів пасажиро- та вантажопотоків між двома країнами. За словами голови Укрзалізниці, це має стати кроком до зміцнення партнерства та розвитку національних економік.

Одним із принципів угоди є забезпечення безперебійних та безпечних перевезень пасажирів і вантажів. Також відзначається, що спільно розв'язувати питання перевантаження вагонів на візки іншої ширини колії можуть обидва перевізники за погодженням.

Угода також передбачає паритетне обслуговування локомотивами та локомотивними бригадами між прикордонними станціями для вантажних перевезень.

Між Україною та Польщею запустять нові поїзди

Українці зможуть швидше та комфортніше подорожувати до Польщі. Це стане можливим завдяки запуску двох нових поїздів. Один з них буде забезпечувати зв'язок між Равою-Руською та Варшавою. Також планується відновлення маршруту Сянок – Хирів, який припинив роботу у 2010 році через контрабанду.

Приватний перевізник SKPL Cargo взяв на себе обслуговування залізничних маршрутів. З 15 грудня 2024 року до 14 грудня 2029 року компанія планує запустити три щоденні пари поїздів. Це рішення стало можливим після ревіталізації залізничної ділянки від Хиріва до польського кордону, здійсненої Укрзалізницею.

Дозвіл на пасажирські перевезення між країнами вже отримано. Планується, що з 24 серпня запрацює залізничний маршрут з Рави-Руської до Польщі. Поїзд буде курсувати між Равою-Руською та Варшавою двічі на день. Цей крок сприятиме зменшенню навантаження на найбільш популярні маршрути.

Раніше ми повідомляли, на що масово поскаржилися пасажири Укрзалізниці. Також ми пояснювали, як задешево купувати квитки на потяги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.