Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців придумали нові штрафи: за що доведеться віддати до тисячі гривень

Верховна Рада збирається підвищити штрафні санкції для громадян, які порушують правила користування громадським транспортом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2023 році можуть з'явитися нові штрафи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці хочуть суворіше карати, якщо громадяни псуватимуть обладнання громадського транспорту. Також може з'явитися покарання за незаконне проникнення у тунелі метрополітену.

Відповідний законопроєкт №6164 вже пройшов перше читання у Верховній Раді.

Що зміниться

Якщо депутати у цілому підтримають документ, то громадян штрафуватимуть за:

  • пошкодження внутрішнього обладнання та скла автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів, трамваїв та вагонів метрополітену – від 340 до 850 гривень.
  • викинуте сміття та інші предмети з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв, а також за сміття на станціях та у вагонах метро – від 170 до 340 гривень.
  • куріння тютюнові вироби, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроях для споживання тютюнових виробів без їх згоряння або кальянах в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах, трамваях, вагонах та на станціях підземки – від 85 до 340 гривень.
  • катання на дахах вагонів, міжвагонних з'єднаннях та інших виступаючих зовнішніх частинах тролейбусів, трамвайних вагонів або вагонів метрополітену – від 340 до 680 гривень.
  • самовільне проникнення у вентиляційні шахти (кіоски), тунелі, підземні та наземні споруди, на колії метрополітену, у виробничі приміщення станцій підземки – 510 до 850 грн.

У пояснювальній записці зазначається, що зміни допоможуть підвищити ефективність впливу на дисципліну користувачів послугами електротранспорту. А пасажири, натомість отримають гарантоване право на безпечні та якісні транспортні послуги.

За що можуть оштрафувати пішоходів

  • відповідно до ч.1 ст.127 КУпАП пішохода покарають, якщо він переходитиме проїзну частину у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються. Покарання передбачає, що пішохід сплатить адміністративний штраф, розмір якого становить 255 гривень.
  • за порушення ПДР велосипедисти будуть оштрафовані на 340 гривень.
  • за ці самі порушення, вчинені в нетверезому стані — 680 гривень,
  • якщо з вини пішоходів виникне аварійна ситуація – потрібно буде заплатити штраф у розмірі 850 грн або відбути громадські роботи терміном від 20 до 40 годин.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке покарання хочуть посилити для водіїв. Також ми писали, що в Україні може з'явитися новий штраф для пішоходів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.