Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть ввести новий штраф для пішоходів – за яке порушення доведеться заплатити

Згідно з пояснювальною запискою, дане нововведення може забезпечити поступову зміну культури дорожнього руху в державі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Відповідальність за порушення може бути різною

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді України хочуть запровадити новий штраф для пішоходів з дітьми. Однак відповідальність вони можуть отримати лише в тому випадку, якщо порушення створило аварійну ситуацію.

Про це йдеться у законопроєкті №9289.

Виходить, що депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу" Володимир Крейденко пропонує парламенту посилити відповідальність пішоходів із дітьми за порушення правил дорожнього руху.

У такому випадку пішоходи-порушники з дітьми до 16 років можуть заплатити штраф розміром 850 гривень (50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Також відповідальність може бути у вигляді громадських робіт терміном 20-40 годин.

"Ухвалення законопроєкту забезпечить поступову зміну культури дорожнього руху в державі шляхом виховання свідомого ставлення учасників дорожнього руху до правил дорожнього руху", – йдеться у пояснювальній записці.

Які порушення ПДР трапляються найчастіше

  • Найчастіше водії порушують швидкісний режим, не дотримуються вимог дорожніх знаків та розміток, ігнорують надання переваги пішоходам на нерегульованому переході. За це у 2022 році було винесено 957 тис. 481 постанову. Передбачений штраф – 340 грн.
  • На другому місці по "популярності" – штрафи за технічні несправності, адже водії частенько їздять на автівках, які заборонено експлуатувати. Передбачений штраф – також 340 грн.
  • У 2023 році почастішали штрафи за тріщини на вітровому склі – постанову виносять на підставі частини 1 статті 121 КУпАП – керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими його експлуатація забороняється. Передбачений штраф – ті самі 340 грн (20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). При повторному протягом року аналогічному порушенні окрім штрафу 850-1 700 грн також передбачене позбавлення права керування на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Хто вважається порушником швидкісного режиму

Це той водій, який перевищив дозволену швидкість на 23 км/год:

  • 20 км/год – допустиме перевищення;
  • 3 км/год – закладена похибка приладу вимірювання.

На сьогодні в Україні встановлений такий швидкісний режим:

  • у пішохідній (житловій) зоні – 20 км/год;
  • у населених пунктах (містах) максимальна швидкість – 50 км/год;
  • на автошляхах за межами населених пунктів дозволяється їхати 90 км/год;
  • якщо дорога за містом має розділову смугу – 110 км/год;
  • на автомагістралях допустима швидкість – 130 км/год.

Раніше ми писали про те, що в Україні хочуть скасувати один штраф для водіїв – за що не треба буде платити. Також ми зазначали, за яке порушення ПДР штрафують не усіх водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.