Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як здати квартиру в добрі руки з першого разу: ТОП-5 порад

Пояснюємо, як підібрати орендарів для довготривалої здачі житла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Власнику треба бути готовим до додаткової перевірки орендарів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Здавалося, немає нічого складного в тому, щоб здати квартиру в оренду та щомісяця отримувати стабільний пасивний дохід. Однак до цієї справи потрібно підходити відповідально та виважено, щоб клопоти з орендарями не виникли раніше, ніж того хотілося б.

У кращому випадку із негативного досвіду можна отримати сварки з сусідами через занадто гучну музику чи сміття у під’їзді. Набагато серйознішими можуть стати пограбування житла або навіть кримінальні злочини, вчинені у вашій квартирі.

Pro Гроші вирішили зібрати головні поради для власників житла, які готуються здати його в оренду незнайомим людям.

Правильні запитання при першій зустрічі

Як правило, саме перше враження про людину визначає, чи буде досягнуто потрібної домовленості. Власнику квартири варто визначити, чи зможе він довірити житло потенційному орендарю. Для цього можна поставити такі питання:

Ким працює ймовірний майбутній орендар? Відповідь на це питання допоможе зрозуміти, чи зможе людина платити за квартиру.

Чому він вирішив зняти житло саме в цьому районі? Якщо людина працює чи вчиться неподалік, то рішення про оренду, скоріш за все, було виваженим. Якщо ж орендар не може дати чіткої відповіді на питання, є ймовірність, що він невдовзі з’їде.

Чи житимуть у квартирі діти чи домашні тварини? Такі питання мають обговорюватися при першій розмові.

Водночас, якщо орендар цікавиться вартістю побутової техніки чи графіком роботи консьєржа, варто насторожитися і обдумати мотиви таких питань.

2. Додаткова перевірка орендаря

Насамперед, у людини, яка планує зняти ваше житло, треба просити паспорт. Його потрібно сфотографувати разом із даними про місце реєстрації. Крім того, не завадить переписати собі індивідуальний податковий номер (ІПН) орендаря.

Це необхідно для того, щоб застрахувати себе від злодіянь, які людина може завдати вам у майбутньому. Наприклад, якщо із квартири зникне телевізор, персональні дані можна буде передати правоохоронцям.

Якщо ж ще на початку знайомства потенційний орендар категорично відмовляється дозволяти фотографувати свої документи, з ним краще не мати справ.

Окрім цього, ім’я майбутнього орендаря можна перевірити у пошуковиках. Наприклад, знайти його сторінки у соцмережах. Так ви зможете дізнатися більше про інтереси та спосіб життя людини.

Також власники квартир можуть замовити платну перевірку орендаря в юридичній компанії – дізнатися кредитні історії, стан розрахунків з податковою, інформацію у різноманітних реєстрах. Якщо з’ясується, що у людини повно боргів, то навряд вона зможе вчасно сплачувати рахунки за житло.

3. Співпраця з рієлтором

Для ефективного пошуку орендарів власники квартир часто звертаються до фахівців з нерухомості. Рієлтори мають доступ до закритих груп у соцмережах з інформацією про "проблемних" клієнтів. Наприклад, вони можуть попередити власника, що людина, яка хоче зняти в нього квартиру, раніше обікрала житло попереднього орендодавця.

Також рієлтори можуть розгледіти в людях проблемних орендарів. Наприклад, якщо людина без кінця висловлює претензії до житла – треба купити нові штори, більший телевізор, м’якіший матрац – то ймовірно з нею буде складно мати справу і у майбутньому.

Тож рієлтор може відмовляти вас від здачі квартири конкретній людині, але він, як правило, має на ці поважні підстави.

4. Правильно складений договір оренди

До підготовки цього документу потрібно поставитися максимально відповідально, адже він може запобігти проблемам із мешканцем у майбутньому.

Що повинно бути у договорі оренди:

  • інформація для ідентифікації орендаря – паспортні дані та ІПН;
  • умови на яких здається квартира – дата оплати оренди та штрафи за невиконання умов оренди;
  • повний перелік меблів та техніки в квартирі, а також фотографії житла, які наочно відображають його стан;
  • умови розірвання договору.

5. Контроль за оплатою комуналки та станом квартири

Якщо вам вдалося погодити з орендарем умови заселення у ваше житло не слід розслаблятися. Треба контролювати процес оплати комунальних послуг та стану самої квартири.

Оплату комуналки мешканець може проводити самостійно. Однак бажано налагодити це так, щоб він звітував про свої дії орендодавцю. Для цього достатньо надсилати щомісяця фото лічильників та квитанцій.

До таких заходів потрібно вдатися для того, щоб потім не сплачувати самостійно борг за комунальні послуги, який накопичувався місяцями.

Крім того, орендарям бажано час від часу особисто перевіряти стан квартири. Сьогодні це можна робити навіть онлайн – достатньо зателефонувати орендарю у одному з месенджерів та попросити показати квартиру.

І навіть після того, як орендр здобув вашу довіру, не слід відмовлятися від перевірок. Краще це обговорити ще під час укладання договору. Якщо ж потенційні мешканці категорично проти таких заходів – краще відмовитися від співпраці з ними, щоб захистити себе та своє житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.