Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як узаконити самочинне будівництво власного житла в Україні

Лише пройшовши певний шлях, ваша нерухомість буде вважатися повністю законною

Фото: pexels

Українцям треба буде зібрати чимало документів

Фото: pexels

Деякі люди обирають не просто купівлю власної квартири чи будинку. Вони хочуть самостійно побудувати своє майбутнє житло. Однак для початку його ще варто узаконити.

Про це йдеться в Telegram-каналі "Ти ж юрист".

Як узаконити будівництво власного житлового будинку

  • Для початку треба мати земельну ділянку або бути її користувачем. Територія повинна бути зареєстрована в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) із присвоєнням їй кадастрового номера. Також у вас повинен бути державний акт на право власності. Зверніть увагу, що цільове призначення повинно бути саме для будівництва.
  • Надалі вам треба через портал Дія або ЦНАП звернутися до уповноваженого органу містобудування та архітектури (УОМА) для отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки.
  • Треба подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю повідомлення про те, що ви починаєте виконувати будівельні роботи.
  • Після всіх цих дій можна починати будівництво.
  • Коли будівельні роботи завершаться, то необхідно звернутися в Бюро технічної інвентаризації для виїзду відповідальної атестованої особи на об’єкт. Вона має підготувати технічну документацію, що буде внесена в Реєстр будівельної діяльності із присвоєнням 16-ти значного реєстраційного номера.
  • Замовник подає до органу державного архітектурно-будівельного контролю декларацію про готовність об’єкта до експлуатації через "Дію" або ЦНАП.
  • Вже надалі після всіх дій залишається лише звернутися до державного реєстратора або нотаріуса для оформлення права власності на об’єкт. Також треба внести відповідні відомості до Державного реєстру речових прав та отримати витяг.

Лише пройшовши такий шлях, ваш будинок вважатиметься законним.

Як оформити будинок без документів

Ми вже писали про те, якщо у вас немає документів, то на нерухомості діють певні обмеження:

  • Будинок чи інший об’єкт нерухомості неможливо подарувати, продати чи передати у спадщину.
  • Неможливо оформити право власності.
  • Ризик накладення штрафних санкцій від органів державного будівельно-архітектурного контролю.

Виходить, що без відповідних документів ви не можете юридично довести право власності. Про те, що робити далі, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми повідомляли, хто з українців може подати заяву на отримання безплатного житла. Також пропонуємо дізнатися, чи варто українцям поквапитися з покупкою нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.