Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як швидко і недорого освіжити квартиру – все про косметичний ремонт у 2023 році

Розповідаємо, що собою являє косметичний ремонт, кому він потрібен і скільки коштує в Україні

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Вартість косметичного ремонту для українців у 2023 році

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Категорій ремонтних робіт вирізняють багато, але найбільш поширенні – косметичний і капітальний. Вони відрізняються один від одного вартістю та обсягами отриманих послуг. Найчастіше українці вдаються до першої категорії, адже вона не вимагає значних фінансових вкладень, характеризується швидкістю виконання, але й регулярним зношенням.

Сайт Pro Гроші розповідає все, що потрібно знати про косметичний ремонт в Україні.

Що собою являє косметичний ремонт

Загалом так називають зовнішнє оновлення кімнат без втручання в інженерію та конструкції. Тобто коли виникає виникає необхідність освіжити дизайн інтер’єру, оновити кольори, замінити якісь чорнові матеріали, тоді вдаються до косметичного ремонту.

Традиційними діями в оселі після початку робіт можуть бути:

  • перефарбування стін;
  • заміна дверей;
  • оновлення керамічної плитки;
  • заміна підлоги;
  • виправлення дефектів експлуатації;
  • закриття тріщин і подряпин тощо.

Періодичність проведення косметичного ремонту залежить від умов та індивідуальних обставин, але зазвичай вистачає одного втручання на 5-10 років.

Коли потрібно вдаватися до косметичного ремонту

Мешканці самостійно вирішують, до якого стану можна довести квартиру, щоб вона вимагала зовнішнього оновлення. Традиційно необхідність в таких роботах виникає після капітального ремонту, якщо коли немає проблем з інженерією і плануванням. Потреба з’являється залежно від стану приміщення, індивідуального бажання покращити вигляд кімнати та інших факторів.

Якщо одна зі вказаних нижче обставин виникла у вас, тоді варто замислитися над необхідністю капітального ремонту:

  • квартира застаріла, має неакуратний вигляд через зношеність, вимагає нового шару фарби, шпалер чи покриття на підлозі, а також освітлення;
  • хочете змінити інтер'єр, надати йому унікального стилю, підібрати інші меблі та декоративні елементи, вибрати власну кольорову палітру;
  • сталося пошкодження поверхонь внаслідок аварії з водою чи пожежі;
  • плануєте продати нерухомість або здати в оренду, тоді косметичний ремонт може підвищити ринкову вартість житла і привабливість для покупців;
  • хочете покращити зовнішній вигляд квартири та комфортність проживання, але не маєте достатньо коштів на дорожчі категорії ремонту – капітальний чи дизайнерський.

Скільки коштує косметичний ремонт в Україні

Зазвичай підрядники встановлюють ціну на квадратний метр приміщення. Хтось не включає у загальну вартість чорнові матеріали, а рахує лише надані послуги. Слід завжди уточнювати у компанії, що входить у ціну, аби не довелося під час ремонту виділяти більше коштів, ніж було розраховано.

До витратних матеріалів, за які беруть 50-100% від вартості робіт, належать цемент, пісок, штукатурка, шпаклівка, гіпсокартон, цвяхи, свердла, малярська стрічка, рідкі цвяхи тощо. За оздоблювальні матеріали, тобто ламінат, ковролін, шпалери, плитку, плінтус, двері, потрібно платити окремо.

Мінімальні ціни можуть відрізнятися в конкретних містах чи областях України. Стільки коштує один квадратний метр (в середньому по регіоні):

  • Львів – від 2 000 грн;
  • Дніпро – від 2 800 грн;
  • Київ – від 3 000 грн;
  • Харків – від 3 000 грн;
  • Одеса – від 4 000 грн.

Сюди вже входять чорнові матеріали, тобто знаючи загальну площу кімнати чи житла, можна визначити орієнтовну вартість косметичного ремонту. Бажано не довіряти роботу новачкам, адже впевненості в якісному виконанні немає. Краще орієнтуватися на спеціалістів з досвідом і портфоліо, хоча в них ціни можуть бути вищими за середньостатистичні.

Які ціни на капітальний ремонт в Україні

Раніше ми розповідали, скільки коштують послуги капітального ремонту. Йдеться про перепланування оселі, коли потрібно замінити інженерні комунікації, застарілі конструкції тощо. Подібне актуально для квартир у дуже поганому стані. Це не самий бюджетний варіант для українців, адже він потребує значних фізичних навантажень та архітектурно-будівельних знань.

Мінімально за 1 квадратний метр у Львові потрібно заплатити від4 200 грн. Це досить небагато, враховуючи вартість капітального ремонту в Одесі, наприклад. Там підрядники візьмуть за свою працю від 8 000 грн. У Києві також відносно низькі ціни – від 5 500 грн, у Харкові – від 6 000 грн, а в Дніпрі – від 7 000 грн.

Варто зазначити, щоб це середні показники по місту й області. Деякі компанії з хорошою репутацією та досвідом можуть встановлювати набагато вищі прайси за свої послуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що мотивує українців покращувати житлові умови під час війни. Також ми повідомляли, що деяким українцям дадуть гроші на ремонт і розповідали, хто може отримати і як подати заявку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.