Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці за кордоном: як не нарватися на штраф у польских багатоповерхівках

Розповідаємо, про що варто знати українцям, які планують жити у польських багатоповерхівках

Фото: УНІАН, UnsPlash. Колаж: Pro Гроші

Що заборонено робити у польських багатоповерхівках

Фото: УНІАН, UnsPlash. Колаж: Pro Гроші

Українці, які виїжджають до Польщі, можуть зіткнутися з неочікуваними проблемами. Адже закони та штрафи за деякі порушення у цій державі кардинально відрізняються від українських. Так, наприклад, у сусідній країні існують правила щодо життя у багатоповерхівках. Якщо їх порушити — будуть неприємності.

Про це пише сайт Сuk.pl.

Чого не можна робити, якщо живеш у польській багатоповерхівці

  • Паркувати автівку аби як

Залишати свою автівку дозволено у внутрішньому паркінгу будівлі. Натомість якщо залишити автомобіль на проїзді, на тротуарі або на місці для інвалідів — навряд чи це залишиться поза увагою відповідних служб.

  • Вимикати опалення у квартирі

У деяких українців є можливість регулювати тепло у власних оселях, або ж взагалі вимикати опалення, якщо надовго кудись відлучаються.

Та виявляється, що у Польщі за це можна отримати штраф. Усе через те, що в багатьох кооперативах чи громадах в нормативах прописана мінімальна температура у квартирі.

  • Смітити

Багатоповерхівки у Польщі обладнані спеціальними місцями для збору сміття. Вони промарковані відповідними знаками. Мешканці зобов'язані збирати відходи та викидати їх у спеціальний контейнер.

Якщо хтось із мешканців порушить це правило, викинувши сміття у недозволеному для цього місці або залишить його на сходах чи у під'їзді — їм загрожує штраф у розмірі від 100 до 500 злотих.

  • Порушувати тишу вночі та навіть вдень

Найчастіше непорозуміння між сусідами виникають через порушення так званої "нічної тиші", яка зазвичай триває з 22:00 до 6:00.

У Кодексі про дрібні правопорушення йдеться про те, що громадян, які кричать, шумлять або порушують спокій чи відпочинок інших мешканців у нічний час, можуть арештувати, покарати штрафом і навіть позбавленням волі.

Цікаво, що штраф можна отримати і за "денний шум". Це стосується, наприклад, гучних сварок або постійного прослуховування музики.

За що ще можуть оштрафувати у Польщі

  • за гармидер у будинку загрожує штраф у розмірі 500 злотих;
  • за відпочинок топлес у теплу пору року;
  • за гриль на балконі:
  • за наявність предметів, які перешкоджають входу до квартири або виходу з помешкання;

Крім того, в багатьох кооперативах заборонено курити на балконах.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, за що українців у Німеччині можуть оштрафувати на 50 тисяч євро. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.