Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що не так зі смарт-квартирами: особливості студій та скільки вони коштують в Україні

Ринок нерухомості в Україні не насичений квартирами-студіями, так само попит у порівнянні з іншими будовами невеликий

Фото: Pinterest, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на смарт-квартири та попит в Україні

Фото: Pinterest, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Квартира-студія, або смарт, є особливим типом нерухомості з унікальними характерними особливостями. Основні відмінності від інших будов – досить маленька площа та відсутність розділення простору на окремі кімнати. Смарт-квартира пропонує відкрите планування, де вітальня, спальня та кухня зазвичай об'єднані в одному великому приміщенні без стін або дверей.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштують квартири-студії в Україні та чи є попит серед громадян на таку нетрадиційну нерухомість.

Зміст
1.Особливості проживання у квартирі-студії
2.Мода на смарт-квартири пройшла
3.Ціни на смарт-квартири в Україні

Особливості проживання у квартирі-студії

Функціональність. Важливо вміло знайти застосування кожному кутку, щоб використати кожен сантиметр площі. Тому часто в квартирах-студіях ставлять меблі для зберігання, конструктори і мультимедійні пристрої, аби обмежений простір був максимально практичним.

Компактність. Такі будови більше підходять молодим людям, студентам і сім'ям без дітей, які шукають компактне житло. Через невелику площу в приміщенні зручно жити максимум двом особам. В ідеалі – одній.

Дизайн. Відсутність розділення простору дає можливість креативно підходити до дизайну інтер’єру. Мешканці можуть використовувати широкий спектр рішень та обирати зухвалі стилі.

Економія часу та грошей. Смарт-квартири легше прибирати, оскільки площа маленька. Плюс жителі самостійно визначають функціональні зони та розташування меблів. Можна змінювати і переплановувати простір залежно від власних потреб і вподобань.

Соціальна атмосфера. Відкрите планування сприяє більшій соціалізації та інтеракції мешканців. Квартири підходять тим, хто любить спілкуватися і проводити час з іншими людьми.

Мода на смарт-квартири пройшла

Як розповіла сайту Pro Гроші експертка з нерухомості Вікторія Берещак, традиційно смарт-квартири мають максимум 35 квадратних метрів. Зазвичай середня площа такого житла – до 30 кв.м. Враховуючи маленький простір та особливості планування, яке підходить далеко не всім шукачам нерухомості, попит і популярність залишилися в минулому.

Навіть ті девелопери та архітектори, які запускали, скажімо, цей тренд, давно зрозуміли, що купувати смарт-квартири ніхто не буде. Вони відмовились від цього поняття і перейшли на формат звичайних однокімнатних об’єктів.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

В Україні ще існують цілі комплекси, де зроблений акцент на квартири-студії, але вони точкові, а всі об’єкти давно реалізовані. Сьогодні, в умовах війни, важко знайти їх у продажу. Але вони використовуються як орендне житло, тобто люди, які раніше інвестували, тепер хочуть відбити вкладення.

Загалом Вікторі Берещак звернула увагу на кілька причин, чому попит впав і, швидше за все, не відновиться:

  • неможливість в маленькій квартирі нормально розмістити функціональні зони;
  • з війною збільшилися запити на квартири середньої площі, бо люди збираються великими сім’ями, об’єднуються поколіннями та вже не живуть поодинці;
  • під час пандемії коронавірусу, коли українці проводили час 24/7 вдома, стіни тиснули на психіку, і в 25 квадратних метрах нерви здавали швидше.

Ціни на смарт-квартири в Україні

В новобудовах майже немає студій. Вони становлять 0,1% від всього ринку нерухомості. В старих комплексах всі квартири давно реалізовані, хоч власники можуть перепродавати їх або здавати в оренду. І тут варто сказати, що ціни не нижчі від середніх по Україні, а подекуди навіть вищі.

Що стосується вторинки, то ціна звичайно висока, вона зумовлена якісними характеристиками самого комплексу, його місцем розташування, плюс очікуваннями власників. Якщо людина інвестувала в об'єкт, то не буде продавати квартиру за собівартістю. Також зробить націнку за ремонт, наявність техніки тощо, – розповіла експертка.

З орендою ситуація не краща. В Києві доведеться заплатити за 30 квадратів умовно стільки ж, як за однокімнатну квартиру. Це зовсім не вигідно, бо єдиними перевагами можна назвати розвинену навколишню інфраструктуру та розташування комплексів (зазвичай у центральних районах міста).

Люди зрозуміли, що багато часу проводять саме в квартирі, але платять надто велику ціну оренди за відсутність функціональних зон. А нормальна кількість має бути не менше восьми, враховуючи спальню, гостьову, робоче місце, кухню та ін., – констатувала Вікторія Берещак.

У Києві вартість квадратного метра починається від 1 200 доларів, а подекуди сягає 2 500 доларів. Тож за традиційні 30 кв.м. українці заплатять майже 40 тисяч дол. у кращому випадку. В житловому комплексі New Smart квартира 27 кв.м. коштує 44 тисячі дол., а в ЖК "Караваєві Дачі" ціна за 23 кв.м. – 50 тисяч дол. І це ще досить помірні пропозиції, бо в ЖК ParkLand за 25 квадратів просять 63 тисячі дол., а в "Новій Англії" смарт-квартира на 32 кв.м. вартує 89 тисяч дол.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштують квартири за кордоном і розповідав про міста з дорогим і дешевим житлом. Також ми повідомляли, скільки коштують сьогодні "сталінки", "хрущовки" та "брежнєвки".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.